Ефект високої башти - Моренець, В. (Слово і Час, 2016)
У статті проаналізовано концепт “мистецтво для мистецтва” та його історичний сенс, розглянуто проблему “заангажованості” мистецтва, висвітлено еволюцію образу й поняття “башта зі слонової кості”. Доведено, що адекватне прочитання цих концептів, що змінюються в часі, можливе лише при дотриманні принципу історизму. The paper analyzes the concept of ‘art for art’s sake’ and its historical meanings, the problem of ‘bias’ of art. It highlights the evolution of the image and the notion of ‘ivory tower’. It is proved that an adequate reading of the meaning of these concepts, which vary over time, is possible only on the basis of the principle of historicism. В статье проанализирован концепт “искусство для искусства” и его исторические смыслы, рассмотрена проблема “ангажированности” искусства, показана эволюция образа и понятия “башня из слоновой кости”. Доказано, что прочтение смысла этих изменяющихся во времени концептов возможно только на основании принципов историзма.