Вільям Ричард Морфіл - перший україніст Великобританії - Зорівчак, Р. (Слово і Час, 2016)
Розвідку присвячено діяльності Оксфордського професора Вільяма Ричарда Морфіла (1834–1909). Подано загальну характеристику його наукової діяльності з наголосом на українознавчих інтересах В. Р. Морфіла, його зацікавленнях українською історією, літературою, зокрема творчістю Т. Шевченка. Певну увагу звернено на наукову співпрацю між В. Р. Морфілом і слов’янським світом. Праці науковця, присвячені Україні, дозволяють зробити висновок, що він був першим україністом в англомовному науковому світі. Враховуючи мізерні знання про слов’янcький світ у добу В. Р. Морфіла у Великобританії, можемо стверджувати його вагомий внесок у поширення знань про українську культуру та про українців як окрему націю в англомовному світі. The article covers the activities of professor William Richard Morfill (1834–1909) who worked at the University of Oxford. The general characteristic of Morfill as a researcher has been presented. The emphasis is laid upon the interest Morfi l displayed towards Ukrainian history and literature, the Ukrainian writers, particularly Taras Shevchenko. The academic cooperation between Morfill and Slavonic world is discussed too. On the basis of Morfi ll’s writings the conclusion has been made that the researcher was the first British scholar in the field of Ukrainian Studies. Taking into consideration rather scanty knowledge about Slavs in the United Kingdom in Morfill’s epoch the researcher has greatly contributed to disseminating information on Ukrainian culture and Ukrainians as a separate nation. Статья посвящена деятельности Оксфордского профессора Уильяма Ричарда Морфилла (1834–1909). Изложена общая характеристика его научной деятельности с акцентом на украиноведческие интересы, на заинтересованность украинской историей, литературой, особенно творчеством Т. Шевченко. Также обращено внимание на научное сотрудничество между У. Р. Морфиллом и славянским миром. Исследования ученого, посвященные Украине, дают возможность сделать вывод, что он был первым украинистом в англоязычном мире. Принимая во внимание скудные познания славянского мира в эпоху У. Р. Морфилла в Великобритании, можно утверждать о его важном вкладе в распространение знаний об украинской культуре и об украинцах как отдельной нации в англоязычном мире.