"Художник" Тараса Шевченка і російські повісті 1830 - 1840-х років про образотворче мистецтво - Боронь, О. (Слово і Час, 2016)
Повість Т. Шевченка “Художник” розглянуто в контексті тематичної групи російських повістей 1830-1840-х рр. про образотворче мистецтво. Простежено численні типологічні паралелі та відмінності у трактуванні схожої тематики. Висловлено припущення про вплив повісті Д. Григоровича “Невдале життя” на Шевченків твір. The story by T. Shevchenko “The Artist” is considered in the context of the thematic group of Russian tales of the 1830s-1840s about fine arts. Numerous typological parallels and differences are traced in the interpretation of similar subjects. The paper suggests an impact of the story “Failed Life” by D. Grigorovich on the story by Shevchenko. Повесть Тараса Шевченко “Художник” рассмотрена в контексте тематической группы русских повестей 1830-1840-х годов об изобразительном искусстве. Прослежены многочисленные типологические параллели и различия в трактовке схожей тематики. Высказывается предположение о влиянии повести Д. Григоровича “Неудавшаяся жизнь” на произведение Шевченко.