Студії над Шевченком: інтердисциплінарні стратегії - Генералюк, Л. (Слово і Час, 2016)
У загальних теоретичних викладках автор статті обґрунтовує необхідність розширення
інтердисциплінарного поля досліджень творчості та постаті Тараса Шевченка, означує основні
вектори розгортання таких крос-галузевих студій. Вивчення синкретичних феноменів, до яких
належать твори поета-художника, сьогодні неможливе без виходів у суміжні галузі знання, без
вироблення нових методологій та наукового інструментарію у сфері міждисциплінарних студій
із їх значним науковим потенціалом. In the general theoretical propositions of the article the author proves the necessity of expansion of
an interdisciplinary research field concerning creativity and person of Taras Shevchenko. The basic
vectors of developing such a research are specified. As the works of the poet-artist integrate codes
of different arts and form syncretic phenomena, studying these phenomena is impossible without
involving the allied fields of scientific knowledge. This way also implies using new methods and tools
in the field of interdisciplinary research which has a considerable potential for studies. В общих теоретических выкладках автор статьи обосновывает
необходимость расширения интердисциплинарного поля
исследований применительно к творчеству и личности Тараса
Шевченко, указывает основные векторы развертывания таких
кросс-отраслевых студий. На современном этапе развития
научного знания изучение синкретических феноменов, к
которым принадлежат практически все произведения поэта-
художника, невозможно без выходов в смежные отрасли
знания, без разработки новых методологий и научного
инструментария в области междисциплинарных исследований
с их значительным научным потенциалом.