Герої і події часів шведчини у поезії Т. Шевченка - Харчук, Р. (Слово і Час, 2016)
У статті розглянуто, як події мазепинської доби і їх наслідки відбилися в поезії Т. Шевченка. Авторка доводить, що головним джерелом знань про цей період для поета слугувала “Літописна оповідь про Малу Росію та її народ і козаків узагалі…” О. Рігельмана й “Історія Малої Росії” Д. Бантиш-Каменського. Водночас для створення такого ключового образу, як образ фастівського полковника С. Палія, Т. Шевченко скористався “Запорізькою старовиною” І. Срезневського. The article examines how events of Mazepa’s era and their consequences for Ukraine were reflected in Taras Shevchenko’s poetry. The author argues that the main sources of the poet’s knowledge about this period were A. Rihelman’s “Chronicles of Little Russia and its people and Cossacks at all…” and D. Bantysh-Kamensky’s “History of Little Russia”. However, to create such a key image of that time as Fastiv Colonel Paliy, Shevchenko used “Zaporizhzhya antiquity” by Sreznevskyi. В статье рассмотрено, как события мазепинской эпохи и их последствия отразились в поэзии Т. Шевченко. Автор доказывает, что главным источником знаний об этом периоде для поэта служило “Летописное повествование о Малой России и его народе и казаках вообще” А. Ригельмана и “История Малой России” Д. Бантыш-Каменского. В то же время для создания такого ключевого образа, как образ фастовского полковника С. Палия, Т. Шевченко воспользовался “Запорожской стариной” И. Срезневского.