Міф про "древнерусскую" літературу: термінологія та ідеологія - Білоус, П. (Слово і Час, 2016)
У статті проаналізовано виникнення та поширення терміна “давньоруська література”, який
застосовувало до письменства доби Київської Русі російське літературознавство. Спростовано
псевдоісторичність змісту цього терміна й запропоновано адекватні термінологічні атрибути для
означення української літератури ХІ – ХІІІ ст. The article examines emergence and spread of the term ‘ancient Rus literature’, which was applied
to the writings of Kievan Rus by Russian scholars. The author analyzes the issue of stated pseudohistoricity
of this term and suggests terminology denominating records of Ukrainian literature of the
11th–12th centuries. В статье анализируется возникновение и распространение
термина “древнерусская литература”, который применяло
в отношении словесности эпохи Киевской Руси русское
литературоведение. Доказана псевдоисторичность содержания
этого термина и предложены адекватные терминологические
атрибуты для определения украинской литературы ХІ – ХІІІ вв.