Семантика образу жінки у "Слові о полку Ігоревім" - Щербак, О. (Слово і Час, 2016)
У статті з погляду найновіших досліджень про видатну пам'ятку давньої української літератури
розглядаються жіночі образи, зокрема центральний у цьому творі – образ Ярославни. Жіночі
образи у “Слові о полку Ігоревім” посідають чільне місце, бо символізують художній модус рідного
дому й Батьківщини, яку покинули напризволяще чоловіки. В образі Ярославни простежуються
триєдині якості вірної дружини, землі-матері, а також Богородиці – небесної матері й заступниці
всіх смертних. The female characters of the literary work, especially the main one Yaroslavna, are considered in the
light of recent studies of this remarkable piece of ancient Ukrainian literature. Female characters have
the key role in “The Tale of Ihor’s Campaign” as they symbolize home and native land, abandoned by
men to its fate. Yaroslavna possesses the triune features of devoted wife, Mother Earth and heavenly
Mother Mary, the patroness of all mortals. В статье с точки зрения новейших исследований о выдающемся
памятник древней украинской литературы рассматриваются
женские образы, в частности центральный в этом произведении –
образ Ярославны. Женские образы в “Слове о полку Игореве”
играют ключевую роль, потому что символизируют художественный
модус родного дома и Родины, которую бросили мужчины. В образе
Ярославны прослеживаются триединые черты верной жены, земли-
матери, а также Богородицы – небесной матери и заместителя
всех смертных.