Німецький історичний підлітковий роман - Баран, У. (Слово і Час, 2016)
У статті здійснено огляд розвитку німецького історичного підліткового роману, показано основні
тенденції, теми та проблеми. Окрему увагу приділено репрезентантам постмодерну в дитячій/
юнацькій літературі: на прикладі історичної реалістичної прози, т.зв. “антивоєнних” романів
Клауса Кордона, Лілі Тал, Дірка Райнгардта, Крістіне Герман, Крістіне Нестлінгер, Мір’ям Преслер,
Анне Вооргове показано, як формується новий активний канон європейського постмодерну,
в основу якого закладена найважливіша цінність – життя людини. Переосмислюючи історію
через перспективу сучасного підлітка, автори інтенційно закладають протест проти будь-якої
війни, осуд насилля та ущемлення людських прав та закликають до людяності, толерантності
в мультикультурному світі. The essay offers a review of the German historical novels for young people, showing their main
trends, topics and problems. Special attention is paid to the representatives of Postmodern in the
children’s and youth literature. It is shown using the example of historical realistic prose, namely
so-called anti-war novels by Klaus Kordon, Lilli Thal, Dirk Reinhardt, Kristina Gehrmann, Anne C.
Voorhoeve, how a new active canon of European postmodern children’s literature has been formed.
The main value in these works is life of a human. Refl ecting the history through the perspective of
modern young people, the authors intentionally encode the protest against any war, violence and
suppression of human rights. At the same time they call everybody for humanism and tolerance in
the multicultural world. В статье осуществлен обзор развития немецкого исторического
подросткового романа, показаны основные тенденции, темы
и проблемы. Отдельное внимание уделено репрезентантам
постмодерна в детской/юношеской литературе: на примере
исторической реалистичной прозы, т.н. “антивоенных” романов
Клауса Кордона, Лили Тал, Дирка Райнгардта, Кристине Герман,
Кристине Нестлингер, Мирьям Пресслер, Анне Вооргове показано
как формируется новый активный канон европейского постмодерна,
в основу которого заложена важнейшая ценность – жизнь человека.
Переосмысливая историю через перспективу современного
подростка, авторы интенционально закладывают протест против
войны, осуждение насилия и ущемления человеческих прав и
призывают к человечности и толерантности в мультикультурном
мире.