Мотив соціальної помсти у прозі Т. Шевченка та Е. Ґаскелл - Чик, Д. (Слово і Час, 2016)
У статті проаналізовано мотив соціальної помсти в повісті “Варнак” Т. Шевченка та романі “Mary Barton: A Tale of Manchester Life” Е. Ґаскелл. Спільною для цих творів є християнська інтерпретація образу розкаяного вбивці. Мотив соціальної помсти в текстах обох авторів ґрунтується на індивідуальних бунтах головних героїв, які переживають внутрішні драми й реалізують свій протест в антисоціальний спосіб. The author analyzes the motive of social revenge in the story “Varnak” by T. Shevchenko and the novel “Mary Barton: A Tale of Manchester Life” by E. Gaskell. The Christian interpretation of the character of repenting murderer is common for the both pieces of fiction. The motive of social revenge in the texts of Ukrainian and English authors is based on individual riots of the main characters experiencing personal dramas and carrying out vengeance in an antisocial manner. В статье анализируется мотив социальной мести в повести “Варнак” Т. Шевченко и романе “Mary Barton: A Tale of Manchester Life” Э. Гаскелл. Общей для этих произведений является христианская интерпретация образа убийцы, который раскаивается. Мотив социальной мести в текстах обоих авторов основывается на индивидуальных бунтах главных героев, которые переживают внутренние драмы и пытаются проектировать свою месть антисоциальным образом.