Пам'яті Лесі Українки: меморіальна критика Миколи Голубця - Яремчук, І. (Слово і Час, 2016)
У статті розглянуто літературно-критичні статті представника стрілецького покоління Миколи Голубця, присвячені творчій постаті Лесі Українки, які були надруковані у львівській пресі 1928 і 1933 року. З'ясовано співвідношення текстів (первинного і редакції), культурно-історичні координати, місце в часописі. Інтерпретаційна практика І. Франка, Д. Донцова, М. Євшана творить генетично-типологічний контекст праці М. Голубця. В її методології – синтез культурно-історичного, типологічного, національно-екзистенційного, естетичного підходів. Запропоновано окреслювати праці такого пропам’ятного напрямку як меморати. The essay surveys literary reviews by representative of Ukrainian Sich Rifl emen Mykola Holubets concerning Lesya Ukrayinka’s legacy, which were published in 1928 and 1933 in Lviv press. The author of the essay considers issues of correlation between original and edited texts, cultural and historical characteristics of the publications and their importance for the journals. Interpretation practice of I.Franko, D.Dontsov and M.Yevshan forms a typological context for the works of M. Holubets. His methodology synthesizes cultural, historical, typological, nationally oriented and aesthetic approaches. It was proposed to define works of memorial character as memorates. В статье рассмотрено литературно-критические статьи представителя стрелецкого поколения М. Голубца, посвященные творческой личности Леси Украинки, напечатанные во львовской прессе в 1928 и 1933 годах. Выяснено соотношение текстов, первичного и редакции, также культурно-исторические координаты, место в издании. Интерпретационная практика И.Франко, Д.Донцова, М. Евшана составляет генетическо-типологический контекст труда М.Голубца. В его методологии – синтез культурно-исторического, типологического, национально-экзистенциального, эстетического подходов. Предложено определять подобные пропамятные труды как мемораты.