Які видання "Чорної ради" ми маємо? (Проблема відтворення тексту) - Федорук, О. (Слово і Час, 2016)
У статті проаналізовано усі наявні видання “Чорної ради” П. Куліша і протестовано їх
на предмет похибок тексту. Встановлено, що всі сучасні видання роману містять істотні
спотворення, зумовлені тим, що найавторитетніші критичні видання за основу тексту хибно
взяли неавторизовану публікацію роману 1890 р., а не першодрук 1857 р. The paper analyzes all available editions of Panteleymon Kulish’s novel “The Populace Council”
(“Chorna Rada”) identifying possible errors in the text. Our findings show that all contemporary
editions of the novel contain significant departures from the first edition of 1857, because even the
most authoritative critical editions are based on the unauthorized publication of the novel in 1890. В статье проанализированы все известные издания
“Черной рады” П. Кулиша и протестированы на предмет
ошибок текста. Установлено, что все современные издания
романа содержат существенные искажения. Главная причина
в том, что в авторитетных изданиях за основу текста ошибочно
принята неавторизированная публикация романа 1890 г., а не
первое издание 1857 г.