Художня інтерпретація постаті Мельхіседека Значко-Яворського в українській літературі - Приліпко, І. (Слово і Час, 2016)
У статті простежено традиції відтворення в художній літературі, зокрема в українській історичній
прозі, постаті церковного діяча другої половини ХVІІІ – початку ХІХ ст. Мельхіседека Значко-Яворського. З'ясовано особливості художньої інтерпретації образу Мельхіседека в контексті
історичних, суспільно-політичних, церковно-релігійних подій, у вимірах ідейно-тематичних,
образних домінант конкретних текстів. Окреслено роль і місце постаті ігумена Мельхіседека в
церковному та національному житті українців. The paper observes tradition of portraying the church figure Melhysedek Znachko-Yavorskyi
from the mid-18th to the early 19th century in fiction, especially in Ukrainian historical prose.
The author surveys peculiarities of literary interpretation of the character in the context of
historical, social, political, religious events, ideas, themes and image dominants of texts. The
author sketches the role and place of the superior Melhysedek in the Church and national life
of Ukrainians. В статье прослежена традиция изображения
в художественной литературе, в частности
в украинской исторической прозе, личности
церковного деятеля второй половины ХVІІІ –
начала ХІХ ст. – Мельхиседека Значко-Яворского.
Выяснены ос обенности художественной
интерпретации образа Мельхиседека в контексте
исторических, социально-политических,
церковно-религиозных событий, в измерениях
идейно-тематических, образных доминант
конкретных текстов. Определены роль и место
личности игумена Мельхиседека в церковной и
национальной жизни украинцев.