"Капелюх Сікорського" В. Даниленка: біографія, квазібіографія, художній роман? - Галич, О. (Слово і Час, 2016)
Біографія Ігоря Сікорського, написана В. Даниленком, явно не вписується в жанрове
визначення біографічного роману, хоча за величиною постаті головного героя, значенням
його для розвитку людства цілком є романною за змістом. Ігор Сікорський постає як геніальна
людина, що тріумфально рухається вперед, незважаючи на численні перешкоди і труднощі,
заради досягнення поставленої мети. Твір у тій частині, що стосується безпосередньо його
діяльності, твердо базується на документах і фактах. Сюжетна лінія, що пов'язує головного
героя з Кароліною Гулій – це художній вимисел і бурхлива фантазія автора. Тут можна говорити
як про квазібіографію, так і про художній роман. The biography of Igor Sikorsky, written by V. Danylenko, clearly does not fi t the definition of a
genre of biographical novel, although the magnitude of personality of the protagonist, its value for the
development of mankind is quite novellike in content. Igor Sikorskyi is presented as a man of genius
triumphantly moving forward despite numerous obstacles and difficulties, in order to achieve his goal.
The part of the story that directly relates to Sikorskyi’s activities is firmly based on the documents
and facts. While the storyline tying a protagonist with Karolina Huliy is just a result of the autor’s
unrestrained fantasy. Here one can talk about quasi-biography and a piece of fiction at the same time. Биография Игоря Сикорского, написанная В. Даниленко,
явно не вписывается в жанровое определение биографического
романа, хотя по величине личности главного героя, значению
его для развития человечества вполне является романной
по содержанию. Игорь Сикорский предстает как гениальный
человек, который триумфально движется вперед, несмотря
на многочисленные преграды и трудности, ради достижения
поставленной цели. Произведение в той части, что касается
непосредственно его деятельности, твердо базируется на
документах и фактах. Та же сюжетная линия, что связывает
главного героя с Каролиной Гулий, – это художественный
вымысел и бурная фантазия автора. Здесь можно говорить как
о квазибиографии, так и о художественном романе.