Утопія/антиутопія в контексті жанрового прогнозування Лесі Українки - Левчук, Т. (Слово і Час, 2016)
Предметом аналізу стали жанрологічні тенденції статті Лесі Українки “Утопія в белетристиці”
(1906). Визначальними критеріями в оцінці творів утопічного циклу є белетристичний талант
та естетичне чуття письменника. Таких якостей бракувало власне утопіям, але ними вповні
володіли твори поза межами жанру. Міркувань про непродуктивний у художньому плані жанр
Леся Українка не полишає, бо розгледіла в його надрах перспективу іншого жанру – антиутопії,
який з’явився значно пізніше. Дослідниця окреслила обриси жанрів, які не мали ще на той час
стійкого термінологічного означення. The paper analyses Lesya Ukrayinka’s thoughts about genres presented in her article “Utopia in
fiction” (1906). Fictional talent and esthetic intuition of an author are considered to be the main criteria
while estimating the utopian texts. These are the qualities lacking in Utopias although they were
present in fiction of other genres. Nevertheless, the ideas about the seemingly non-productive genre
were not given up by Lesya Ukrayinka. In its depths she had discerned the perspective of Anti-Utopia,
which appeared later. Thus Lesya Ukrayinka managed to outline the genres still not terminologically
defined at that time. Предметом анализа выступили жанрологические тенденции
статьи Леси Украинки “Утопия в беллетристике” (1906).
Определяющими критериями в оценке произведений
утопического цикла исследовательница ставит
беллетристический талант и эстетическое чутье писателя.
Таких качеств не хватало собственно утопиям, но ими полностью
обладали произведения вне жанра. Однако рассуждений о,
казалось бы, непродуктивном в художественном плане жанре
Леся Украинка не оставляет, потому как разглядела в его недрах
перспективу другого жанра – антиутопии, который появился
значительно позже. С присущей ей прозорливостью Леся
Украинка обозначила очертания жанров, которые не имели
еще в то время устойчивого терминологического определения.