У пошуках справедливості: архівні свідчення про звільнення Бориса Грінченка Із Чернігівської губернської земської управи - Єсипенко, Д. (Слово і Час, 2016)
Стаття висвітлює контроверсійний епізод із біографії письменника, показовий у контексті
українського історико-культурного процесу межі ХІХ і ХХ ст. Подано характеристику взаємин
секретаря (Бориса Грінченка) і голови Чернігівського земства (Федора Уманця). Окреслено
роль останнього у звільненні секретаря з посади, а також інтерпретацію події сучасниками та
біографами Грінченка. Уперше публікуються архівні матеріали, що розкривають маловідомі
подробиці роботи письменника в земстві: тексти постанови про звільнення, невиголошеної
промови Грінченка, листів Грінченків. The article considers controversial episode of the writer’s biography, which is significant for the
context of Ukrainian historical and cultural process of the late 19th – early 20th centuries. It describes
relations of Borys Hrinchenko as a secretary and Fedir Umanets as a chairman of Chernihiv gubernia
zemstvo (local council) and defines Umanets’s role in dismissal. It also shows the interpretation of
the episode by Hrinchenko’s contemporaries and biographers. The archival materials, revealing littleknown
details of writer’s work in zemstvo, texts of the dismissal resolution, Hrinchenko’s not delivered
speech and his letters are publiched for the first time. Статья освещает контроверсионный эпизод биографии
писателя, показательный в контексте украинского историко-
культурного процесса рубежа XIX – ХХ вв. Охарактеризованы
взаимоотношения секретаря (Бориса Гринченко) и председателя
Черниговского земства (Федора Уманца). Представлены
роль последнего в увольнении, а также интерпретация
события современниками и биографами Б. Гринченко.
Впервые публикуются архивные материалы, сообщающие
малоизвестные подробности работы писателя в земстве:
тексты постановления об увольнении, его непроизнесенной
речи и писем.