Історія однієї фальсифікації - Ільницький, М. (Слово і Час, 2016)
У статті мова йде про приписувану Івану Франкові поему “Папі в альбом”, яку насправді написав
особистий секретар поета Мар’ян Колодій. Автор статті пов'язує появу цього фальсифікату з
антирелігійною, особливо антиватиканською, пропагандою, яку розгорнула комуністична влада в
СРСР у 1950-ті рр., та звертає увагу на причини, які спонукали частину львівських письменників
і науковців твердити про автентичність цього твору. The paper examines the poem ‘For the Pope’s collection’ attributed to Ivan Franko but in fact
written by his personal secretary Maryan Kolodiy. The author of this study relates this forgery to the
antireligious and especially anti-Vatican propaganda intensified by the communist authorities of USSR
in 1950s. The researcher also considers the reasons that stimulated a part of Lviv-based writers and
scholars to back up the authenticity of this poem. В статье речь идет о приписываемой Ивану Франко поэме “Папе
в альбом”, которую в действительности написал личный секретарь
поэта Марьян Колодий. Автор статьи связывает появление этого
фальсификата с антирелигиозной, особенно антиватиканской,
пропагандой, которую развернула коммунистическая власть
в СССР в 1950-е гг., а также обращает внимание на причины,
побудившие часть львовских писателей и ученых утверждать об
автентичности этого произведения.