Франкові оскарження "темного царства": lux in tenebris? - Пилипчук, С. (Слово і Час, 2016)
У статті проаналізовано міркування І. Франка про негативний вплив москвофільських ідей на
українське суспільство. Акцентовано на тому, як ґрунтовно вчений осмислив головні принципи
внутрішньої та зовнішньої політики Російської імперії. Зауважено проникливість, прогностичність
Франкових оцінок перспектив розвитку “темного царства”. Проведено паралелі із сучасністю,
наголошено на актуальності спостережень дослідника в контексті зрозуміння мотивів війни на
сході України. The paper considers I. Franko’s thoughts about harmful impact of moscowphiles’ ideas on Ukrainian
society. It is emphasized that Franko considered main principles of domestic and foreign policy of
Russian Empire with a lot of attention being very shrewd in his prognoses for development of the
‘land of darkness’. The author of the paper draws some parallels with present times and emphasizes
topicality of the scholar’s observations for understanding the motives of present-day war in the eastern
part of Ukraine. В статье проанализированы размышления И.Франко о
негативном влиянии москвофильских идей на украинское общество.
Акцентировано на том, насколько основательно ученый осмыслил
главные принципы внутренней и внешней политики Российской
империи. Отмечена проницательность, прогностичность его оценок
перспектив развития “темного царства”. Проведены параллели
с современностью, подчеркнута актуальность наблюдений
исследователя в контексте понимания мотивов войны на востоке
Украины.