Актуалізація формування кластеру відновлювальної енергетики в умовах зміни тарифних трендів - Чеботарьов, В.А.; Колосов, А.М.; Суворов, М.В. (Економічний вісник Донбасу, 2019)
Енергоринок України функціонує поки що в парадигмі поступового підвищення тарифів, що залишається дороговказом і для розвитку відновлювальної енергетики, яка орієнтується на найбільш високі в Європі «зелені тарифи». Законом України «Про ринок електроенергії», що вступив у дію, передбачаються заходи наближення умов енергоринку в Україні до світових. Розглянуто проблему розвитку відновлювальної енергетики згідно зі світовими трендами зменшення вартості тарифів та створення розподіленого оптового ринку електроенергетики. Показано, що вже зараз необхідно формувати уявлення щодо економічно обґрунтованого кластеру створення об’єктів відновлювальної електроенергетики з урахуванням динаміки тарифів та інших економічних чинників. Энергорынок Украины функционирует пока в парадигме постепенного повышения тарифов, что остается ориентиром и для развития возобновляемой энергетики, которая ориентируется на наиболее высокие в Европе «зеленые тарифы». Вступившим в действие Законом Украины «О рынке электроэнергии» предусматриваются меры приближения условий энергорынка в Украине к мировым. Рассмотрена проблема развития возобновляемой энергетики в соответствии с мировыми трендами снижения стоимости тарифов и создания распределенного оптового рынка электроэнергетики. Показано, что уже сейчас необходимо формировать представление об экономически обоснованном кластере создания объектов возобновляемой электроэнергетики с учетом динамики тарифов и других экономических факторов. The energy market of Ukraine is still functioning in the paradigm of gradual increase of tariffs, which remain a guideline for the development of renewable energy, which focuses on the highest in Europe "green tariffs". Entered into force the Law of Ukraine “On the Electricity Market”, are provided the measures to approximate the conditions of the energy market in Ukraine to the world ones. The problem of the development of renewable energy in accordance with the world trends of reducing the cost of tariffs and creating a distributed wholesale market for electric power industry is considered. It is shown that it is already necessary to form an idea of an economically viable cluster of creation of renewable power generation facilities, taking into account the dynamics of tariffs and other economic factors.