Економічна стійкість та конкурентоспроможність агропродовольчого комплексу як фактори економічної безпеки - Перебийніс, В.І.; Перебийніс, Ю.В. (Економічний вісник Донбасу, 2019)
Запропоновано модель підсистеми «економічна стійкість – конкурентоспроможність – економічна безпека» як структурної складової соціально-економічної системи. Розроблено матрицю рівнів економічної стійкості, конкурентоспроможності та економічної безпеки агропродовольчого комплексу. Підтверджено залежність економічної стійкості експортоорієнтованого агропродовольчого комплексу від біфуркацій на світових ринках сільськогосподарської сировини та продовольства. Обґрунтовано доцільність забезпечення рівних конкурентних умов для дрібних, середніх та великих товаровиробників агропродовольчого комплексу України шляхом удосконалення інституційного забезпечення. Предложена модель подсистемы «экономическая устойчивость – конкурентоспособность – экономическая безопасность» как структурной составляющей социально-экономической системы. Разработана матрица уровней экономической устойчивости, конкурентоспособности и экономической безопасности агропродовольственного комплекса. Подтверждена зависимость экономической устойчивости экспортноориентированного агропродовольственного комплекса от бифуркаций на мировых рынках сельскохозяйственного сырья и продовольствия. Обоснована целесообразность обеспечения равных конкурентных условий для мелких, средних и крупных товаропроизводителей агропродовольственного комплекса Украины путем усовершенствования институционного обеспечения. A model of the subsystem “economic sustainability – competitiveness – economic security” is proposed as a structural component of the socio-economic system. A matrix of economic sustainability levels, competitiveness and economic security of the agri-food complex has been developed. The dependence of the economic sustainability of the export-oriented agro-food complex on bifurcations in the world markets of agricultural raw materials and food is confirmed. The expediency of ensuring equal competitive conditions for small, medium and large producers of the agri-food complex of Ukraine through the improvement of institutional support is substantiated.