Будівельна галузь України: сучасний стан та її роль у забезпеченні сталого розвитку національної економіки - Латишева, О.В.; Сайко, А.Д. (Економічний вісник Донбасу, 2019)
У статті визначено роль будівельної галузі в забезпеченні сталого розвитку національної економіки країни, розглянуто сучасний стан підприємств будівельної галузі, висвітлено фактори впливу зовнішнього та внутрішнього середовища, що впливають на галузеві особливості будівельних підприємств; визначено та детально охарактеризовано комплекс загроз, що включає в себе кожен з наведених факторів. Окреслена специфіка будівельної галузі при зростанні вимог до якості будівельних робіт і надзвичайно швидких темпів науково-технічного прогресу в цієї галузі. Проаналізовано, які регіони є лідерами за обсягами виконаних будівельних робіт. Визначено, що від інших галузей будівництво відрізняється своєю продукцією (будівлі, споруди), яка є нерухомою, великогабаритною, тобто створюється більшість основних виробничих і невиробничих фондів. У статті було проаналізовано зміни за останній час обсягу виконаних будівельних робіт за видами будівельної продукції та представлено динаміку обсягу капітальні інвестиції в будівництво Україні і структуру освоєних інвестицій в будівництві. Запропоновано надалі використати ці дані для моделі прогнозу стану будівничої галузі та її показників на майбутні періоди. Представлено інформацію щодо макроекономічних показників розвитку будівельних підприємств, систематизовано та виявлено, що ступінь зносу основних засобів збільшується, обсяги введення нових основних засобів зменшуються, рентабельність операційної діяльності підрядних підприємств постійно знижується. Запропоновано у подальших дослідженнях розробити теоретико-методичні засади моделювання сценаріїв розвитку будівельних підприємств з урахуванням галузевої специфіки забезпечення її всіма необхідними ресурсами: людськими, матеріальними, енергетичними, інформаційними. В статье определена роль строительной отрасли в обеспечении устойчивого развития национальной экономики страны, рассмотрено современное состояние предприятий строительной отрасли, освещены факторы влияния внешней и внутренней среды, влияющие на отраслевые особенности строительных предприятий; определен и подробно охарактеризован комплекс угроз, включающий в себя каждый из приведенных факторов. Обозначена специфика строительной отрасли при росте требований к качеству строительных работ и чрезвычайно быстрых темпов научно-технического прогресса в этой области. В статье проанализированы регионы, являющиеся лидерами по объемам выполненных строительных работ. Определено, что от других отраслей строительство отличается своей продукцией (здания, сооружения), которая является неподвижной, крупногабаритной, то есть создается большинство основных производственных и непроизводственных фондов. В статье были проанализированы изменения за последнее время объема выполненных строительных работ по видам строительной продукции и представлена динамика объема капитальные инвестиции в строительство Украины и структуру освоенных инвестиций в строительстве. Предложено в дальнейшем использовать эти данные для модели прогноза состояния строительной отрасли и ее показателей на будущие периоды. Представлена информация по макроэкономическим показателям развития строительных предприятий, систематизировано и выявлено, что степень износа основных средств увеличивается, объемы ввода новых основных средств уменьшаются, рентабельность операционной деятельности подрядных предприятий постоянно снижается. Предложено в дальнейших исследованиях разработать теоретико-методические основы моделирования сценариев развития строительных предприятий с учетом отраслевой специфики обеспечения ее всеми необходимыми ресурсами: людскими, материальными, энергетическими, информационными. The article defines the role of the construction industry in ensuring sustainable development of the national economy of the country, considers the current state of the enterprises of the construction industry, the factors of influence of the external and internal environment, which influence the branch features of construction enterprises are highlighted; A complex of threats has been defined and described in detail, including each of the following factors. The specifics of the construction industry are highlighted with the increasing requirements for the quality of construction works and the extremely rapid pace of scientific and technological progress in this field.
The article analyzes which regions are leaders in the volume of completed construction work. It is determined that from other industries construction is distinguished by its products (buildings, constructions), which is immovable, large, that is, the majority of the main production and non-productive assets are created. The article analyzes the recent changes in the volume of construction works performed by types of construction products and presents the dynamics of capital investment in construction in Ukraine and the structure of investments in construction. It is proposed to further use this data for the model of the forecast of the state of the construction industry and its indicators for future periods. The information on macroeconomic indicators of development of construction enterprises is presented, it is systematized and found that the degree of depreciation of fixed assets increases, volumes of introduction of new fixed assets are reduced, the profitability of operational activity of subcontractors is constantly decreasing. It is suggested in further research to develop theoretical and methodical principles of modeling scenarios for the development of construction enterprises, taking into account the specifics of the sector, providing it with all the necessary resources: human, material, energy, information.