Іпотечні механізми відтворення капіталу в аграрному секторі економіки: світовий досвід та Україна - Лемішко, О.О. (Економічний вісник Донбасу, 2019)
Вступ – актуальність статті визначається тим, що залучення фінансових ресурсів в аграрну сферу шляхом надання кредитних позик під заставу земель сільськогосподарського призначення на даний час ускладнений через мораторій на їх відчуження. У сільському господарстві земля є основним фактором виробництва, проте у нашій країні вона не визначається капіталом, її вартість не відображається у складі основного капіталу в балансі, а прибуток на землю не нараховується. Мета – визначення основних характеристик іпотечних механізмів відтворення капіталу в аграрному секторі економіки європейського та американського типу, а також розробка рекомендацій на цій основі для України. Результати – узагальнено характеристики однорівневої та дворівневої моделей земельно-іпотечного кредиту за такими особливостями: відкритість, розподіл, суб'єкти, активні іпотечні операції, операції з формування ресурсів, переваги, недоліки, передумови функціонування. Визначено фактори ринку землі та банківської діяльності, які перешкоджають розвитку іпотеки на землю. Надано критичну оцінку спроби створення спеціалізованого земельного банку в Україні. Висновок – пропонується ітеративний підхід до запровадження іпотечних механізмів відтворення капіталу в аграрному секторі економіки, представлений банківським кредитом під заставу сільськогосподарських земель і видачею іпотечних цінних паперів. Визначено обов'язкові умови ефективного функціонування іпотечних механізмів відтворення капіталу в аграрному секторі економіки: повноцінний земельний ринок, на якому всі функції власності здійснюються без обмежень; надання податкових пільг банківським установам, які надають іпотечний кредит, а також державні гарантії покриття іпотеки. Введение – актуальность статьи определяется тем, что привлечение финансовых ресурсов в аграрную сферу путем предоставления кредитных займов под залог земель сельскохозяйственного назначения в настоящее время затруднено из-за моратория на их отчуждение. В сельском хозяйстве земля является основным фактором производства, но в нашей стране она не определяется капиталом, ее стоимость не отражается в составе основного капитала в балансе, а прибыль на землю не начисляется. Цель – выявление основных характеристик ипотечных механизмов воспроизводства капитала в аграрном секторе экономики по европейскому и американскому типу и разработка рекомендаций на этой основе для Украины. Результаты – обобщены характеристики одноуровневой и двухуровневой моделей ипотечного кредитования по следующим
признакам: открытость, распределение, субъекты, активные ипотечные операции, операции по формированию ресурсов, преимущества, недостатки, предпосылки функционирования. Определены факторы земельного рынка и банковской деятельности, которые препятствуют развитию ипотеки. Дана критическая оценка попытки создания специализированного земельного банка в Украине. Вывод – предложен итеративный подход к внедрению ипотечных механизмов воспроизводства капитала в аграрном секторе экономики, представленный банковским кредитом под залог сельскохозяйственных земель и выпуском ипотечных ценных бумаг. Обязательными условиями эффектив-
ного функционирования ипотечных механизмов воспроизводства капитала в аграрном секторе экономики определены: целостный земельный рынок, на котором все функции собственности реализуются без ограничений; предоставление налоговых льгот банковским учреждениям, предоставляющим ипотечные кредиты, а также государственные гарантии ипотечного покрытия. Introduction – the relevance of the article is determined by the limited involvement of financial resources in the agrarian sector of the economy by providing loans secured by land for agricultural purposes through a moratorium on their alienation. In agriculture, land is a major factor in production, but in our country it is not defined by capital, its value is not reflected in the share capital in the balance sheet, and land income is not charged. Purpose – identification of the main characteristics of the mortgage mechanisms of reproduction of capital in the agrarian sector of the economy by the European and American type, and developing recommendations on this basis for Ukraine. Results – the characteristics of one-level and two-level models of land-mortgage credit are generalized on the following features: openness, distribution, subjects, active mortgage operations, operations on resource formation, advantages, disadvantages, preconditions of functioning. The factors of the land market and banking activity, which hinder the development of land mortgages, are determined. Critical assessment of the attempt to create a specialized land bank in Ukraine is given. Conclusion – an iterative approach to the introduction of mortgage mechanisms of reproduction of capital in the agricultural sector of the economy is proposed, represented by bank credit under the bail of agricultural land and issuance of mortgage securities. The obligatory conditions for effective functioning of mortgage mechanisms of reproduction of capital in the agrarian sector of the economy are determined: a complete land market, on which all functions of ownership are implemented without restrictions; providing tax incentives to banking institutions that provide mortgage credit, as well as state guarantees for mortgage coverage.