Теоретичні основи формування логістичних ланцюгів регіональних товарних ринків - Топалова, І.А. (Економічний вісник Донбасу, 2019)
Актуальність. З’ясування сучасної природи функціонування регіональних товарних ринків на засадах формування логістичних ланцюгів є вкрай важливим завданням дослідження товарних ринків. У зв’язку з цим особливо значущим має бути теоретичне обґрунтування основ формування логістичних ланцюгів регіональних товарних ринків на засадах саморозвитку регіонів і їх міжрегіонального співробітництва.
З метою підвищення ефективності функціонування регіональних товарних ринків необхідно особливу увагу приділяти питанням формування логістичних ланцюгів між ними. Але це необхідно здійснювати по новому, враховуючи сучасні підходи до управління регіональними економічними системами на засадах логістики.
Мета та завдання. Метою статті є визначення теоретичних основ формування логістичних ланцюгів регіональних товарних ринків.
Результати. У статті розвинено понятійно-категоріальний апарат теорії ринкової логістики на основі контент-аналізу категорії «Логістичний ланцюг». Розроблено дві робочі гіпотези до формування логістичних ланцюгів регіональних товарних ринків і наведено припущення до них. Визначено передумови формування логістичних ланцюгів регіональних товарних ринків на базі системно-комплексного підходу. Визначено характер логістичних зв’язків за 14-ма підходами та трьома типами взаємовідносин між учасниками відповідно до експлікативних, описових та прескриптивних теорій економічної думки.
Висновки. У статті визначено передумови формування логістичних ланцюгів регіональних товарних ринків на базі системно-комплексного підходу, що дозволило виявити передумови в посиленні ролі логістики у саморозвитку регіонів, ресурсному та продовольчому регіональному забезпеченні, вирішенні проблем їх неефективного функціонування. Актуальность. Определение современной природы функционирования региональных товарных рынков на основе формирования логистических цепей является крайне важной задачей исследования товарных рынков. В связи с этим особенно значимым должно быть теоретическое обоснование основ формирования логистических цепей региональных товарных рынков на основе саморазвития регионов и их межрегионального сотрудничества.
С целью повышения эффективности функционирования региональных товарных рынков необходимо особое внимание уделять вопросам формирования логистических цепей между ними. Но это необходимо осуществлять по новому, учитывая современные подходы к управлению региональными экономическими системами на основе логистики.
Цель и задачи. Целью статьи является определение теоретических основ формирования логистических цепей региональных товарных рынков.
Результаты. В статье расширен понятийно-категориальный аппарат теории рыночной логистики на основе контент-анализа категории «Логистическая цепь». Разработаны две рабочие гипотезы к формированию логистических цепей региональных товарных рынков и приведены предположения к ним. Определены предпосылки формирования логистических цепей региональных товарных рынков на базе системно-комплексного подхода. Определен характер логистических связей по 14-и подходам и трем типам взаимоотношений между участниками в соответствии с экспликативними, описательными и прескриптивными теориями экономической мысли.
Выводы. В статье определены предпосылки формирования логистических цепей региональных товарных рынков на базе системно-комплексного подхода, что позволило выявить предпосылки в усилении роли логистики в саморазвитии регионов, ресурсном и продовольственном региональном обеспечении, решении проблем их неэффективного функционирования. Topicality. Clarification of the modern nature of the functioning of regional commodity markets on the basis of the formation of logistics chains is an extremely important task of research commodity markets. In this connection, the theoretical substantiation of the bases of formation of logistic chains of regional commodity markets on the basis of self-development of regions and their interregional cooperation should be especially significant.
In order to increase the efficiency of the operation of regional commodity markets, special attention must be paid to the formation of logistical chains between them. But this needs to be done in a new way, taking into account modern approaches to the management of regional economic systems on the principles of logistics.
Aim and tasks. The purpose of the article is to determine the theoretical foundations for the formation of logistic chains of regional commodity markets.
Results results. In the article the concept-categorical apparatus of the theory of market logistics is developed on the basis of the content analysis of the category "Logistics chain". Two working hypotheses are developed for the formation of logistic chains of regional commodity markets and the assumptions are given to them. The preconditions of formation of logistic chains of regional commodity markets on the basis of system-complex approach are determined. The character of logistic connections according to 14 approaches and three types of relations between the participants according to explicative, descriptive and prescriptive theories of economic thought are determined.
Conclusions. Thus, the article defines the preconditions for the formation of logistic chains of regional commodity markets on the basis of the system-complex approach, which allowed to identify the preconditions for strengthening the role of logistics in self-development of regions, resource and food regional provision, solving the problems of their ineffective functioning.