Трансформація транспортно-логістичної системи в Україні на засадах зеленої логістики - Трушкіна, Н.В. (Економічний вісник Донбасу, 2019)
У сучасних умовах інтенсивного розвитку циркулярної економіки актуалізуються питання охорони навколишнього природного середовища у транспортній сфері та при організації логістичної діяльності. Забезпечення сталого розвитку транспортно-логістичної системи потребує впровадження інноваційних моделей, організаційно-управлінських і екологічних технологій, які відповідатимуть сучасним трансформаційним перетворенням національної економіки та сприятимуть скороченню негативного впливу транспорту на довкілля. Це має відбуватися в контексті концепції «зеленого» зростання та відповідати європейській транспортній політиці TEN-T, спрямованої на ефективне використання ресурсів і скорочення викидів парникових газів.
У результаті дослідження виявлено ключові еколого-економічні проблеми розвитку транспортно-логістичної системи в Україні. Доведено, що дієвим інструментом трансформації національної транспортно-логістичної системи є зелена логістика.
На основі аналізу й узагальнення існуючих наукових підходів до визначення терміна «зелена логістика» встановлено, що під ним розглядається науковий напрям; чинник збереження довкілля за допомогою екологічно чистих технологій; складова зеленої економіки; вид логістики, яку засновано на ресурсозберігаючих та екологічно безпечних технологіях; ефективний підхід до управління ресурсними й енергетичними потоками задля зниження еколого-економічних збитків; господарська діяльність; науково-практична діяльність; вид діяльності, яка пов’язана з екоефективним управлінням руху логістичних потоків продукції; інструмент забезпечення екологічної безпеки екосистеми; сукупність логістичних підходів до оптимізації потоків відходів і ресурсів; екологічно прийнятна транспортна система розподілу; координація логістичної діяльності задля досягнення сталого розвитку.
При цьому більшість науковців ототожнюють поняття «зелена» та «екологічна логістика», під якою розуміється науковий напрям, що передбачає використання сучасних інноваційний логістичних технологій; сукупність дій, спрямованих на мінімізацію екологічних наслідків логістичної діяльності; інтегроване управління логістичними процесами (виробництво, складування, транспортування відходів); підсистема управління потоками продукції від постачальника до споживача з мінімальним впливом на довкілля.
Надано авторське формулювання поняття «зелена логістика» як виду господарської діяльності, яка включає процеси матеріально-технічного постачання, складування, екологічно безпечного зберігання, виробництва, обслуговування споживачів, транспортування, збуту готової продукції, рециклінгу (вторинної переробки й утилізації відходів), що дозволяє зменшити негативний вплив на екосистему та довкілля.
Реалізація принципів й інструментів зеленої логістики сприяє мінімізації витрат на процес проходження логістичних потоків з одночасною підтримкою необхідного рівня екологічної безпеки, що є однією із важливих вимог до впровадження інтегрованих транспортно-логістичних систем у сучасних умовах розвитку циркулярної економіки. В современных условиях интенсивного развития циркулярной экономики актуализируются вопросы охраны окружающей природной среды в транспортной сфере и при организации логистической деятельности. Обеспечение устойчивого развития транспортно-логистической системы требует внедрения инновационных моделей, организационно-управленческих и экологических технологий, отвечающих современным трансформационным преобразованиям национальной экономики и способствовать сокращению негативного воздействия транспорта на окружающую среду. Это должно происходить в контексте концепции «зеленого» роста и соответствовать европейской транспортной политике TEN-T, направленной на эффективное использование ресурсов и уменьшение выбросов парниковых газов.
В результате исследования выявлены ключевые эколого-экономические проблемы развития транспортно-логистической системы в Украине. Доказано, что действенным инструментом трансформации национальной транспортно-логистической системы является зеленая логистика.
На основе анализа и обобщения существующих научных подходов к определению термина «зеленая логистика» установлено, что под ним рассматривается научное направление; фактор сохранения окружающей среды с помощью экологически чистых технологий; составляющая зеленой экономики; вид логистики, основанной на ресурсосберегающих и экологически безопасных технологиях; эффективный подход к управлению ресурсными и энергетическими потоками для снижения эколого-экономического ущерба; хозяйственная деятельность; научно-практическая деятельность; вид деятельности, связанной с экоэффективным управлением движения логистических потоков продукции; инструмент обеспечения экологической безопасности экосистемы; совокупность логистических подходов к оптимизации потоков отходов и ресурсов; экологически приемлемая транспортная система распределения; координация логистической деятельности для достижения устойчивого развития.
При этом большинство ученых отождествляют понятия «зеленая» и «экологическая логистика», под которой понимается научное направление, предусматривающее использование современных инновационный логистических технологий; совокупность действий, направленных на минимизацию экологических последствий логистической деятельности; интегрированное управление логистическими процессами (производство, складирование, транспортировка отходов); подсистема управления потоками продукции от поставщика к потребителю с минимальным влиянием на окружающую среду.
Предложен авторский подход к формулировке понятия «зеленая логистика» как вида хозяйственной деятельности, включающей процессы материально-технического снабжения, складирования, экологически безопасного хранения, производства, обслуживания потребителей, транспортировки, сбыта готовой продукции, рециклинга (вторичной переработки и утилизации отходов), что позволяет уменьшить негативное влияние на экосистему и окружающую среду.
Реализация принципов и инструментов зеленой логистики способствует минимизации затрат на процесс прохождения логистических потоков с одновременным поддержанием необходимого уровня экологической безопасности, что является одной из важных требований к внедрению интегрированных транспортно-логистических систем в современных условиях развития циркулярной экономики. In today’s conditions of intensive development of the circular economy the issues of environmental protection in the transport sphere and organization of logistics activities are actualized. Ensuring sustainable development of the transport and logistics system requires the introduction of innovative models, organizational and managerial and environmental technologies that will meet the modern transformational transformations of the national economy and contribute to reducing the negative impact of transport on the environment. This should take place in the context of the green growth concept and in line with European transport policy TEN-T, aimed at efficient use of resources and reduction of greenhouse gas emissions.
As a result of the research, key environmental and economic problems of sustainable development of the transport and logistics system in Ukraine were identified. It is proved that green logistics is an effective tool for transforming the functioning of the national transport and logistics system. The evolutionary development and stages of formation of the concept of «green» logistics have been studies.
On the basis of analysis and generalization of existing scientific approaches to the definition of the term «green logistics» it is established that under it the scientific direction is considered; the factor of environmental protection by using environmentally friendly technologies; a component of the green economy; a kind of logistics based on resource-saving and environmentally sound technologies; an effective approach to managing resource and energy flows in order to reduce environmental and economic losses; economic activity; scientific and practical activity; type of activity related to the efficient management of the flow of logistic flows of products; ecological safety ecosystem security tool; a set of logistic approaches to the optimization of waste streams and resources; ecologically acceptable transport system of distribution; coordination of logistics activities in order to achieve sustainable development.
At the same time, most scientists identify the concept of «green» and «ecological logistics», which refers to the scientific direction, which involves the use of modern innovative logistics technologies; a set of actions aimed at minimizing the environmental consequences of logistics activities; Integrated management of logistics processes (production, warehousing, transportation of waste); a subsystem of product flow management from supplier to customer with minimal impact on the environment.
The author’s interpretation of the concept of «green logistics» is formulated as a type of economic activity, which includes the processes of material and technical supply, storage, environmentally safe storage, production, service consumers, transportation, sale of finished products, recycling (recycling and recycling), which reduces negative impact on ecosystem and environment.
Implementation of the principles and tools of green logistics contributes to minimizing the costs of the process of passing logistics flows while maintaining the necessary level of environmental safety, which is one of the important requirements for the introduction of integrated transport and logistics systems in the current conditions of development of the circular economy.