Цільові орієнтири сталого розвитку людського капіталу в умовах побудови інноваційної економіки - Смирнова, І.І. (Економічний вісник Донбасу, 2019)
У статті визначено необхідність переходу України на модель сталого розвитку, що зумовлено трансформаційними змінами, які відбулися у вітчизняній економіці за роки незалежності. Визначено роль соціальних інновацій використання людського капіталу та підвищення його конкурентоспроможності в умовах сталого розвитку. Доведено, що інноваційна економіка грає важливу роль в модернізації національного господарства України та протистоянні глобальній кризі. Творчі індустрії виробляють товари і послуги, включаючи й ідеї, які потім стають ресурсами для інноваційного процесу та інших видів економічної діяльності економіки України як в науковому, так і в технологічному сенсі. Обґрунтовано, що креативний людський капітал є рушійною силою сучасної інноваційної економіки України. В статье определена необходимость перехода Украины на модель устойчивого развития, которая обусловлена трансформационными изменениями, что состоялись в отечественной экономике за годы независимости. Определена роль социальных инноваций использования человеческого капитала и повышение его конкурентоспособности в условиях устойчивого развития. Доказано, что инновационная экономика играет важную роль в модернизации национального хозяйства Украины и противостоянии глобальному кризису. Творческие индустрии вырабатывают товары и услуги, включая и идеи, которые потом становятся ресурсами для инновационного процесса и других видов экономической деятельности экономики Украины как в научном, так и в технологическом смысле. Обосновано, что креативный человеческий капитал является движущей силой современной инновационной экономики Украины. The article identifies the need for Ukraine’s transition to a model of sustainable development, which is caused by the transformational changes that took place in the domestic economy during the years of independence. The role of social innovations in using human capital and increasing its competitiveness in the context of sustainable development has been determined. It is proved that the innovation economy plays an important role in the modernization of the national economy of Ukraine and confronting the global crisis. Creative industries produce goods and services, including ideas, which then become resources for the innovation process and other economic activities of the Ukrainian economy, both in a scientific and technological sense. It is proved that creative human capital is the driving force of modern innovative economy of Ukraine.