Сталий розвиток персоналу промислових підприємств: проблеми та рішення - Зайцев, В.С. (Економічний вісник Донбасу, 2019)
Визначено актуальність дослідження й сутність поняття «сталий розвиток персоналу», представлено нове його бачення. Виділено цілі сталого розвитку персоналу, які конкретизовані в основних завданнях та напрямках, що в сучасних умовах орієнтує підприємства на моніторинг ринку праці, застосування нових підходів до найму працівників та їх адаптації, методів навчання і професійного розвитку, оцінки компетентності, трудової мотивації. Узагальнено показники оцінки сталого розвитку персоналу, що дозволяють комплексно визначити його вплив на ефективність виробничої діяльності та підвищення конкурентоспроможності підприємства. Проведено аналіз наукових робіт і практичних напрацювань вітчизняних промислових підприємств з даної тематики, що дозволило виявити ряд проблем щодо сталого розвитку персоналу та обґрунтувати шляхи їх вирішення з урахуванням глобальних викликів на ринку праці. Зроблено відповідні висновки щодо перспектив сталого розвитку персоналу підприємств. Определена актуальность исследования и сущность понятия «устойчивое развитие персонала», представлено новое его видение. Выделены цели устойчивого развития персонала, которые конкретизированы в основных задачах и направлениях, что в современных условиях ориентирует предприятие на мониторинг рынка труда, применение новых подходов к найму работников и их адаптации, методам обучения и профессионального развития, к оценке компетентности, трудовой мотивации. Обобщены показатели оценки устойчивого развития персонала, позволяющие комплексно определить его влияние на эффективность производственной деятельности и повышение конкурентоспособности предприятия. Проведен анализ научных работ и практических разработок отечественных промышленных предприятий по данной тематике, что позволило выявить ряд проблем по устойчивому развитию персонала и обосновать пути их решения с учетом глобальных вызовов на рынке труда. Сделаны соответствующие выводы о перспективе устойчивого развития персонала предприятий. Research actuality and essence of concept "steady development of personnel" are certain, his new vision is presented. The aims of steady development of personnel are distinguished, what are specified in basic tasks and directions, that in modern terms orients enterprises on monitoring of labour-market, application of the new going near hiring of workers and their adaptation, to the methods of studies and professional development, estimation of competence, labour motivation The indexes of estimation of steady development of personnel are generalized, that allow complex to define his influence on efficiency of productive activity and increase of competitiveness of enterprise. The analysis of the advanced studies and practical works of domestic industrial enterprises is conducted on this subjects, that allowed to educe the row of problems in relation to steady development of personnel and ground the ways of their decision taking into account global calls at the market of labour. Corresponding conclusions are done in relation to the prospects of steady development of personnel of enterprises.