Обґрунтування кількісного складу співробітників служби підтримки кадрової безпеки великого промислового підприємства - Підгора, Є.О.; Приймакова, Ю.А.; Мельничук, С.Д. (Економічний вісник Донбасу, 2019)
У статті досліджується актуальність створення великим промисловим підприємством підрозділу, що займається питаннями кадрової безпеки, й представлена методика обґрунтування кількісного складу співробітників такої служби на основі теорії прийняття рішень. Крім того, пропонується стратегічний підхід до системи кадрової безпеки, в рамках якого запропоновано розглянути чотири стратегії забезпечення кадрової безпеки: жорстку стратегію з максимальною чисельністю персоналу, що забезпечує кадрову безпеку, з максимальним бюджетом на утримання персоналу; стратегію попередження загроз, яка існує на цей час в умовах підприємства–прикладу; стратегію мінімізації витрат на заходи з кадрової безпеки і стратегію без виражених пріоритетів.
У статті доводиться, що вибір стратегії підприємство може зробити на основі критеріїв оптимальності, для розрахунку яких потрібно побудувати матрицю залежності показника від типу обраної стратегії і рівня кадрового ризику, який очікує підприємство. Таким показником в запропонованій методиці розрахунків прийнято рівень втрат чистого прибутку на 1 гривню витрат підприємства на забезпечення кадрової безпеки. Чим нижче значення цього показника, тим краще для підприємства. Крім того, в статті представляє інтерес сама методика побудови матриці прийняття рішень, що включає наступні етапи: формування стратегій організації служби кадрової безпеки; обговорення чисельного складу підрозділу, що виконує функції кадрової безпеки; оцінка рівня загроз з боку персоналу підприємства; оцінювання рівня втрат підприємством чистого прибутку у зв’язку з недосконалістю роботи з забезпечення кадрової безпеки; розрахунок витрат на забезпечення кадрової безпеки.
Представлений підхід дозволить підприємству зорієнтуватися з обранням стратегії щодо кількісного складу співробітників служби підтримки кадрової безпеки, виконати розрахунки економічного обґрунтування обраної стратегії. В статье исследуется актуальность создания крупным промышленным предприятием подразделения, занимающегося вопросами кадровой безопасности, и представлена методика обоснования количественного состава сотрудников такой службы на основе теории принятия решений. Кроме того, предлагается стратегический подход к системе кадровой безопасности, в рамках которого предложено рассмотреть четыре стратегии обеспечения кадровой безопасности: жесткую стратегию с максимальной численностью персонала, обеспечивающего кадровую безопасность, с максимальным бюджетом на содержание персонала; стратегию предотвращения угроз, которая существует в настоящее время в условиях предприятия-примера; стратегию минимизации затрат на мероприятия по кадровой безопасности и стратегию без выраженных приоритетов.
В статье обосновывается, что выбор стратегии предприятие может сделать на основе критериев оптимальности, для расчета которых необходимо построить матрицу зависимости показателя от типа выбранной стратегии и уровня кадрового риска, величину которого ожидает предприятие. Таким показателем в предложенной методике расчетов принят уровень потерь чистой прибыли на 1 гривну затрат предприятия по обеспечению кадровой безопасности. Чем ниже значение этого показателя, тем лучше для предприятия. Кроме того, в статье представляет интерес сама методика построения матрицы принятия решений, включающая следующие этапы: формирование стратегий организации службы кадровой безопасности; обсуждение численного состава подразделения, выполняющего функции кадровой безопасности; оценка уровня угроз со стороны персонала предприятия; оценивание уровня потерь предприятием чистой прибыли в связи с несовершенством работы по обеспечению кадровой безопасности; расчет затрат на обеспечение кадровой безопасности.
Представленный подход позволит предприятию сориентироваться с выбором стратегии относительно количественного состава сотрудников службы поддержки кадровой безопасности, выполнить расчеты экономического обоснования выбранной стратегии. The article investigates the relevance of creating a large industrial enterprise that deals with personnel security issues and presents a methodology for substantiating the quantitative composition of employees with such service which are based on the decision making theory. In addition, a strategic approach to the personnel security system is proposed to consider four strategies for ensuring staff security: a rigorous strategy with the maximum number of staff providing human security with a maximum staff retention budget; a threat prevention strategy that exists at this time in the enterprise case; a strategy to minimize the cost of personnel security measures and a strategy with no pronounced priorities.
The article states that the choice of strategy can be made by the enterprise on the basis of optimality criteria, for calculating which one is required to construct a matrix depending on the type of chosen strategy and the level of personnel risk that the enterprise expects. Thus, in the proposed method of calculation, the level of net profit loss per 1 hryvnia cost of the enterprise to ensure personnel security is taken. The lower the value of this indicator, the type is better for the enterprise. In addition, the method of constructing a decision matrix, which includes the following stages: the formation of strategies for the organization of the personnel security service, is of interest in the article. discussion of the numerical strength of the subdivision performing the functions of personnel security; assessment of the level of threats from the personnel of the enterprise; estimation the net profit losses of the enterprise due to imperfect work on providing personnel security; calculation of costs for personnel security.
The presented approach will allow the company to orientate with the selection of a strategy for the quantitative composition of personnel support personnel security, to perform calculations of the economic justification of the chosen strategy.