"Я написав книгу зневіри.": естетична концепція збірки "Папороть" як вираження творчої еволюції Василя Герасим'юка - Анісімова, Н. (Слово і Час, 2016)
У статті розглядаються основні складові естетичної еволюції “пізнього” В. Герасим’юка. Об’єктом аналізу слугують нові вірші, що склали основу циклу “Суха різьба”. Предметом наукового дискурсу є міфологічний, біблійно-містичний, метафорично-музичний, національно- історіософський плани ліричного відтворення світу. Проводиться зіставлення з ранньою лірикою. Визначається художня своєрідність поезії. The paper deals with the main components of aesthetic evolution of the ‘late’ V. Herasymyuk. The new poems from the series “Dry Thread” have been examined. The researcher focuses on demonological, biblical, metaphoric and musical, national and historiosophical plans of representing reality in lyrics, comparing analyzed poems with early lyrics by Herasymyuk. The artistic peculiarity of the poetry has been defined. В статье рассматриваются основные составляющие эстетической эволюции “позднего” В. Герасимьюка. Объектом анализа послужили новые стихотворения, вошедшие в цикл “Сухая резьба”. Предметом научного дискурса выступают демонологический, библейский, метафорически-музыкальный, национально-историос офский планы лирическ ого отображения действительности. Проводится сопоставление с ранней лирикой. Определяется художественное своеобразие поэзии.