Українська письменницька публіцистика другої половини Другої світової війни - Павлюк, І. (Слово і Час, 2016)
У статті досліджено історично закономірні та ідеологічно деструктивні тенденції існування офіційної та опозиційної письменницької публіцистики в замкнутій тоталітарній державі 1942– 1945 рр. у контексті потенційного поглиблення в ній демократичних свобод, виходу на глобальні загальнолюдські проблеми. The article investigates historical patterns and ideologically destructive tendencies of the formal journalism and its literary opposition in the locked totalitarian state system in 1942–1945. The author considers journalism’s potential of focusing on democratic freedoms and global human problems. В статье исследовано исторически закономерные и идеологически деструктивные тенденции существования официальной и оппозиционной писательской публицистики в замкнутом тоталитарном государстве 1942–1945 гг. в контексте потенциального углубления в нем демократических свобод, выхода на глобальные общечеловеческие проблемы.