Вековые вариации геомагнитного склонения в пункте Карадаг и глобальные гелиогеодинамические процессы - Вольвач, А.Е.; Курбасова, Г.С. (Геофизический журнал, 2019)
Для изучения изменений локальных вариаций геомагнитного поля выбран пункт Карадаг в связи с обнаруженными нами ранее повышенной (по сравнению с другими пунктами Крыма) солнечной инсоляцией и температурой земной поверхности в этом пункте за последнее столетие. Для анализа использованы данные, вычисленные авторами на калькуляторе 12-й модели Международного геомагнитного стандартного поля (The International Geomagnetic Reference Field - IGRF-12). Построена полиномиальная модель шестого порядка вековых вариаций геомагнитного склонения в пункте Карадаг за период 1900 - 2017 гг. Для вивчення змін локальних варіацій геомагнітного поля обраний пункт Карадаг у зв'язку з виявленими нами раніше підвищеної (у порівнянні з іншими пунктами Криму) сонячної інсоляцією і температурою земної поверхні в цьому пункті за останнє сторіччя. Для аналізу використані дані, обчислені авторами на калькуляторі 12-ї моделі Міжнародного геомагнітного стандартного поля (The International Geomagnetic Reference Field - IGRF-12). Побудована поліноміальна модель шостого порядку вікових варіацій геомагнітного відміни в пункті Карадаг за період 1900 - 2017 рр. To study the changes in the local variations of geomagnetic field, the Karadag point was chosen due to the fact that we found previously on increased insolation and the surface temperature of the earth at this point over the last century (compared to other Crimea points). For the analysis, the data calculated by the authors with a calculator of the 12th model of the International Geomagnetic Standard Field (The International Geomagnetic Reference Field — IGRF-12) were used. A polynomial model of the sixth order of secular variations of geomagnetic declination was constructed at the Karadag point for the period 1900—2017.