Коротка історія відділу космоекології та космічної мінералогії (до 50-річчя Інституту геохімії, мінералогії та рудоутворення ім. М. П. Семененка НАН України) - Semenenko, V.P. (Геофизический журнал, 2019)
Розглянуто історію зародження і розвитку в Україні мінералогічних досліджень космічних зразків, головним чином, метеоритів, а також основні етапи становлення відділу космоекологіі і космічної мінералогії в Інституті геохімії, мінералогії та рудоутворення ім. Н. П. Семененко та Інституті геохімії навколишнього середовища НАН України. Рассмотрена история зарождения и развития в Украине минералогических исследований космических образцов, главным образом, метеоритов, а также основные этапы становления отдела космоэкологии и космической минералогии в Институте геохимии, минералогии и рудообразования им. Н. П. Семененко и Институте геохимии окружающей среды НАН Украины. The history of origin and evolution in Ukraine of mineralogical studies of cosmic samples, mainly meteorites, and the main stages of formation of the Department of Сosmoecology and Cosmic Mineralogy at the M. P. Semenenko Institute of Geochemistry, Mineralogy and Ore Formation and the Institute of Environment Geochemistry of the National Academy of Sciences of Ukraine are given.