Fiction чи non-fiction? Історичні сюжети у літературній спадщині М. Грушевського - Бурлака, Г. (Слово і Час, 2016)
З чималої літературної спадщини М.Грушевського виокремлено твори на історичну тематику, розглянуті насамперед із погляду співвідношення з історичними реаліями. Сюжети кількох таких творів базуються на реальних подіях, у текстову канву інших рясно вплетено достовірний фактаж. Визначальним, проте, стало успішно зреалізоване прагнення М. Грушевського створити белетристичні тексти, тому більшість із них однозначно становлять корпус художньої літератури. From the large enough М.Hrushevsky’s literary inheritance the author distinguished works on historical subjects and analyses them first of all from the point of view of correlation with historical realities. The plots of a few such works are based on the real events, in a text canvas other are abundantly intertwined reliable facts. However the successfully realized aspiration of М. Hrushevskyi became qualificatory to create fiction texts, that is why majority from them simply attribute to fiction. Из немалого литературного наследия М. Грушевского выделено произведения на историческую тематику, которые анализируются прежде всего с точки зрения соотношения с историческими реалиями. Сюжеты нескольких таких произведений основаны на реальных событиях, в текстовую канву других обильно вплетено достоверный фактаж. Определяющим однако стало успешно реализованое стремление М. Грушевского создать беллетристические тексты, поэтому большинство из них однозначно относим к художественной литературе.