Структура пустотного простору складнопобудовних башкирських карбонатних порід-колекторів Опішнянського родовища ДДЗ - Вижва, С.А.; Безродна, І.М.; Ткаченко, О.В. (Геофизический журнал, 2019)
Проведено аналіз матеріалів геофізичних досліджень свердловин опішнянське родовища Дніпровсько-Донецької западини з метою визначення перспективності башкирських карбонатних відкладень як порід-колекторів. Вперше за даними геофізичних досліджень свердловин визначена структура пустотного простору цих відкладень (продуктивний горизонт Б-10) по керну 11 свердловин опішнянське родовища. Кількісна оцінка типів пористості порід-колекторів проводилася за допомогою методики, розробленої в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка, основою якої є комплекс методів геофізичних досліджень свердловин, що включає в себе свердловинні радіоактивні і акустичні методи досліджень. Проведен анализ материалов геофизических исследований скважин Опишнянского месторождения Днепровско-Донецкой впадины с целью определения перспективности башкирских карбонатных отложений как пород-коллекторов. Впервые по данным геофизических исследований скважин определена структура пустотного пространства этих отложений (продуктивный горизонт Б-10) по керну 11 скважин Опишнянского месторождения. Количественная оценка типов пористости пород-коллекторов проводилась с помощью методики, разработанной в Киевском национальном университете имени Тараса Шевченко, основой которой является комплекс методов геофизических исследований скважин, включающий в себя скважинные радиоактивные и акустические методы исследований. The analysis of materials of well-logging of the wells of the Opishnanske deposit of the DDD was conducted for the purpose of the determination of their reservoir promise. The void structure of Bashkir carbonate reservoir rocks (productive horizon B-10) of 11 wells of the Opishnanske deposit of the DDD was defined for the first time in this article. The quantitative assessment of porosity types of reservoir rocks was done using a method, developed at the Taras Shevchenko University of Kyiv, which basis is a complex of well-logging methods that includes radioactivity and acoustic logging.