Тектоно-геодинамические критерии нефтегазоносности кристаллического фундамента Северного борта Днепровско-Донецкого авлакогена - Гейко, Т.С.; Лукин, А.Е.; Омельченко, В.В.; Цеха, О.Г. (Геологічний журнал, 2013)
В свете новейшего обобщения геолого-геофизических данных и с точки зрения специфики континентального рифтогенеза рассмотрены закономерности нефтегазоносности фундамента Северного борта Днепровско-Донецкого авлакогена и предложены тектоно-геодинамические критерии прогноза углеводородных залежей в разуплотненных архейско-нижнепротерозойских кристаллических породах. В світлі новітнього узагальнення геолого-геофізичних даних та з точки зору специфіки континентального рифтогенезу розглянуто закономірності нафтогазоносності фунда менту Північного борту Дніпровсько-Донецького авлакогену та запропоновано тектоно геодинамічні критерії прогнозування вуглеводневих покладів в розущільнених архейсько-нижньопротерозойських кристалічних породах. The paper deals with consideration (in light of recent geologic-geophysical data generalization and from the standpoint of specific features of continental riftogenesis) petroliferous regularities of the basement of the Northern flank of Dnieper-Donets aulacogen. Certain tectonic-geodynamic criteria of hydrocarbon pools presence within deconsolidated Archean-Lover-Proterozoic crystalline rocks are suggested.