Геологическое значение закона В. И. Вернадского о постоянстве биомассы в биосфере Земли - Геворкьян, В.Х. (Геологічний журнал, 2013)
Биомасса Земли формируется живым веществом, использующим в трофических цепях организмов биологически активные компоненты среды, главным образом СО2. Количественные параметры биомассы напрямую зависят от количества биогенов. Следовательно, между этими параметрами существует непосредственная связь, которую можно представить в виде отношения массы биогенов к продуцируемой биомассе. В продуцировании биомассы реализуется примерно на порядок больше биогенов, и это отношение является величиной постоянной. Таким образом, закон В. И. Вернадского "О неизменности массы протоплазматических образований в биосфере в течение геологических периодов" требует определённой корректировки в названии и может быть сформулирован как "Закон постоянства отношения биомассы к массе биологически активных элементов и соединений". Біомаса Землі формується живою речовиною, яка використовує в трофічних ланцюгах організмів біологічно активні компоненти середовища, головним чином СО2. Кількісні параметри біосфери прямо залежать від кількості біогенів. Отже, між цими параметрами існує безпосередній зв'язок, який можна представити як відношення маси біогенів до продукованої біомаси. У продукуванні біомаси реалізується приблизно на порядок більше біогенів, і це відношення є сталою величиною. Таким чином, закон В. І. Вернадського "Про незмінність маси протоплазматичних утворень в біосфері протягом геологічних періодів" потребує певного коригування у назві і може бути сформульований як "Закон постійності відношення біомаси до маси біологічно активних елементів та сполук". The biomass of the Earth is formed by living matter that uses in the trophic chains of organisms the biologically active components of the environment, mainly СО2. The quantitive parameters of the biomass are directly depending upon the relation between the mass of biogens ant the producing biomass. During the production of biomass, about an order more quantity of biogens is used, and it is a constant relation. Therefore, the V. I. Vernadsky's law about "The persistence of the mass of protoplasm formations in the biosphere during the geological epochs" needs some correction in its name, and it is possible to formulate it as "The law of the constant relation between the biomass and mass of biologically active elements and combinations".