Інформаційне забезпечення структурно -параметричної реконфігурації системи "вентилятор головного провітрювання – шахтна вентиляційна мережа – вироблений простір" - Бунько, Т.В.; Кокоулін, І.Є.; Жалілов, О.Ш.; Мірошниченко, В.В. (Геотехнічна механіка, 2017)
Розглянуто питання взаємодії вентиляційної системи шахти з іншими її технологічними підсистемами, і зроблено висновок про необхідність створення єдиної системи вхідної інформації для вентиляційних розрахунків, яка складалася б із попередньої, спрямованої на врахування впливу технологічних і геомеханічних факторів на стан провітрювання, і безпосередньо вентиляційної, призначеної для розрахунків аерогазодинамічних параметрів вентиляційної системи шахти. Обґрунтовано терміни підготовки окремих видів інформації з метою оптимізації просторово-часових змін квазістабільних періодів роботи шахти. Рассмотрен вопрос взаимодействия вентиляционной системы шахты с другими ее технологическими подсистемами, и сделан вывод о необходимости создания единой системы исходной информации для вентиляционных расчетов, которая состояла бы из предварительной, направленной на учет влияния технологических и геомеханических факторов на состояние проветривания, и непосредственно вентиляционной, предназначенной для расчетов аэрогазодинамических параметров вентиляционной системы шахты. Обоснованы сроки подготовки отдельных видов информации с целью оптимизации пространственно-временных изменений квазистабильных периодов работы шахты. Issues of interaction between mine ventilation system and its other technological subsystems were considered, and it is concluded that calculation of ventilation networks needs a united system of input information consisting of: preliminary information, which takes into account impact of technological and geomechanical factors on the rate of ventilation, and direct information about the ventilation system, which would be used for csalculation air-gas dynamic parameters of ventilation system in the mines. Duration of preparation of certain types of information used for optimizing spatial-temporal changes of kvazystable periods of mine work is grounded.