Оцінка ступеню безпомилковості у роботі оператора мобільної техніки - Рогач, Ю.П. (Геотехнічна механіка, 2017)
Охарактеризовано види помилок, які може допустити оператор мобільної техніки під час виконання своїх професійних обов'язків, і причина таких помилок. Запропоновано метод комплексованого вирішення задачі профілактики, аналізу та ліквідації наслідків зроблених помилок. Час виконання робіт оператором розділено на ряд етапів, які відрізняються характером помилок, які він може зробити протягом кожного етапу. На основі розробленого методу математичного моделювання функціонування системи «оператор - машина» було проведено розрахунки ймовірності безпомилкової роботи оператора і вироблено рекомендації щодо вдосконалення системи навчання операторів і підвищення їх кваліфікації з метою виключення виникнення найбільш поширених помилок у їх роботі. Охарактеризованы виды ошибок, которые может допустить оператор мобильной техники при выполнении своих профессиональных обязанностей, и причины таких ошибок. Предложен метод комплексированного решения задачи профилактики, анализа и ликвидации последствий сделанных ошибок. Время выполнения работ оператором разделено на ряд этапов, отличающихся характером ошибок, которые он может допустить на протяжении каждого этапа. На основе разработанного метода математического моделирования функционирования системы «оператор - машина» были проведены расчеты вероятности безошибочной работы оператора и выработаны рекомендации по совершенствования системы обучения операторов и повышения их квалификации с целью исключения возникновения наиболее распространенных ошибок в их работе. Types of errors, which operators of mobile machines can make while executing their professional duties, and reasons of such error occurrence are described in the article. Method is proposed for complex prevention, analysis and liquidation of consequences of the errors made. The operator’s working hours are divided into several stages, which differ by character of errors, which operator can make at each stage. On the basis of the developed method for mathematical modeling of the «operator - machine» system functioning, probability of the operator’s error-free work was calculated, and recommendations were made for improving system of training of operators and their advanced professional development with the purpose to exclude the most widespread errors in their work.