Спосіб підвищення енергоефективністі та безпеки функціонування поверхневих дегазаційних систем - Притула, Д.О.; Дудля, К.Є. (Геотехнічна механіка, 2017)
Запропоновано спосіб підвищення енергоефективності та безпеки системи дегазації. Описано технологію видобутку метану з відпрацьованого породного масиву і розроблені технічні рішення для реконструкції поверхневої дегазації, які виключають викид видобутого метану в атмосферу та підземні гірничі виробки. Виконано аналіз стану дегазаційної системи шахт, інтенсифікації видобутку метану вугільних родовищ, методів і засобів безпечного транспортування метану підземними, поверхневими трубопроводами та його утилізації, який показав, що гарантування метанобезпечність гірничих робіт забезпечується шляхом реалізації єдиного технологічного процесу видобутку, транспортування та утилізації метану. Предложен способ повышения энергоэффективности и безопасности системы дегазации. Описана технология добычи метана из отработанного породного массива и разработаны технические решения для реконструкции поверхностной дегазации, которые исключают выброс добытого метана в атмосферу и подземные горные выработки. Выполнен анализ дегазационной системы шахт, интенсификации добычи метана угольных месторождений, методов и средств безопасной транспортировки метана подземными, поверхностными трубопроводами и его утилизации, который показал, что обеспечение метанобезопасности горных работ возможно только при реализации единого технологического процесса добычи, транспортировки и утилизации метана. A new method is proposed for improving energy efficiency and safety of the degassing system. A special technology is described for methane recovery from the exhaust rock mass, and new technical solutions are presented for reconstruction of surface degassing, which exclude emissions of the recovered methane into the atmosphere and underground tunnels. The mine degasification systems, intensification of methane recovery from the coal deposits, methods for the methane accident-free transportation by underground and surface pipelines, as well as methane utilization were analyzed. It is concluded that ensured safety of methane-recovery operations can be provided by a single technological process, which includes methane recovery, transportation and utilization.