Моделювання напружено-деформованого стану гірського масиву шахти "Гігант-Глибока" при застосуванні технології з твердіючою закладкою - Ступнік, М.І.; Калініченко, В.О.; Калініченко, О.В.; Письменний, С.В.; Федько, М.Б. (Геотехнічна механіка, 2017)
Виконано дослідження та наведено практичний приклад вирішення задачі визначення напружено-деформованого стану масиву для умов шахти «Гігант-Глибока» ПАТ «ЦГЗК» з застосуванням спеціалізованого програмного забезпечення. Дослідження виконано для ділянки масиву довжиною за простяганням понад 2,1 км та глибиною від денної поверхні близько 900 м. Розрахунок напружень та деформацій було проведено за допомогою програми «Ansys» версії 16.0. Моделювання виконано для двох випадків: у першому всі відпрацьовані камери є порожніми, у другому – всі камери заповнені твердіючою закладкою. Выполнено исследование и приведен практический пример решения задачи определения напряженно-деформированного состояния массива для условий шахты «Гигант-Глубокая» ЧАО «ЦГОК» с применением специализированного программного обеспечения. Исследование выполнено для участка массива длиной по простираниюсвыше 2,1 км и глубиной от дневной поверхности около 900 м. Расчет напряжений и деформаций был проведен с помощью программы «Ansys» версии 16.0. Моделирование выполнено для двух случаев: в первом все отработанные камеры являются пустыми, во втором – все камеры заполнены твердеющей закладкой. The paper presents results of the research and solution of practical task of defining stress-strain state of the massif in conditions of the “Gigant-Glubokaya” underground mine at the PJSC “CGOK” with the help of special software. The research was conducted in the site of 2.1 km long along the strike and 900 m deep. All the calculations have been performed on the basis of Ansys 16.0. The simulation was made for two cases: empty dead stopes and stopes filled with consolidating fillers.