Инновационные технологии при проведении и поддержании горных выработок на шахтах Западного Донбасса - Зеркаль, В.В. (Геотехнічна механіка, 2017)
Предметом исследований являлись параметры нагнетания смол в горный массив для его упрочнения и изоляции выработок от водопритоков. Проведен анализ методик расчета удельного содержания смолы в объеме породы, радиуса распространения состава вокруг шпура, давления нагнетания и объема нагнетаемого состава. Обоснована необходимость проведения дополнительных экспериментальных исследований по отработке рациональных режимов нагнетания смол в горный массив с учетом специфики горно-геологических условий шахт Западного Донбасса с целью повышения устойчивости и изоляции выработок при минимальных финансовых затратах. Предметом досліджень були параметри нагнітання смол в гірський масив для його зміцнення та ізоляції виробок від водопритоків. Проведено аналіз методик розрахунку питомої вмісту смоли в обсязі породи; радіуса поширення складу навколо шпуру; тиску нагнітання і обсягу складу, що нагнітається. Обґрунтовано необхідність проведення додаткових експериментальних досліджень щодо відпрацювання раціональних режимів нагнітання смол в гірський масив з урахуванням специфіки гірничо-геологічних умов шахт Західного Донбасу з метою підвищення стійкості та ізоляції виробок при мінімальних фінансових витратах. Subject of the research was parameters of the tar injection into the rock massif for its consolidation and for tunnel isolation from water inflows. Different methods for calculating specific content of tar in the rock volume, radius of the mixture distribution around the hole, and injection pressure and volume of the injected mixture were analyzed. It is grounded that further experimental studies are needed for working out rational modes of the tar injections into the rocks with taking into account specificity of mining and geological conditions in the mines of the Western Donbass with the purpose of improving the tunnel stability and isolation at minimal financial expenditures.