Газоносность угольных пластов в дислокационной зоне Западного Донбасса - Уразка, М.С. (Геотехнічна механіка, 2017)
Предложена принципиальная модель формирования дислокационной зоны Западного Донбасса в условиях образования сдвиго-раздвига вдоль трансформного разрыва субмеридианального простирания, транстенсии, вызвавшей - формирование пулл-апарта, с последующим развитием структур типа «домино» в результате левосдвиговой активизации. Приведены результаты комплексного анализа механизма тектоногенеза, морфометрических и морфоструктурных исследований деформационных процессов, участвующих в формировании современной морфологии угольных пластов и планов природной метаноносности участка геологической разведки Свидовской. Запропоновано принципову модель формування дислокаційної зони Західного Донбасу в умовах формування зсуво-роздвигу уздовж трансформного розриву субмерідіанального простягання, транстенсіі, що викликала формування пулл-апарту, з подальшим розвитком структур типу «доміно» в результаті лівозсувної активізації. Наведено результати комплексного аналізу механізму тектогенезу, морфометричних і морфоструктурних досліджень деформаційних процесів, що беруть участь у формуванні сучасної морфології вугільних пластів і планів природної метаноносності ділянки геологічної розвідки Свідовська. Objective of the study is to create a conceptual model of dislocation zone formation in the Western Donbass under conditions of strata movement and separation along the transform fault of the sub-meridian strike, and transtension, which causes a pull-apart shift with subsequent development of domino-type structures due to activation of the left shift. The author presents results of tectonogenesis mechanism analysis and morphometric and morphostructural studies of deformation processes, which participate in formation of modern coal-seam morphology and plans of natural methane-content in geological site of exploration in the Svidovskaya Mine.