Обоснование критерия качества виброочистки конвейерных лент - Арефьев, Е.М.; Веснин, А.В.; Почужевский, О.Д. (Геотехнічна механіка, 2017)
В данной статье представлены результаты исследований влияния на оценку эффективности процесса виброочистки конвейерной ленты двух критериев (функций цели): срока службы ленты; затрат, связанных с налипанием горной массы и очисткой ленты (капитальных и эксплуатационных, в том числе на очистку подконвейерного пространства и энергозатраты). В результате установлено, что для фактического диапазона контактных усилий, возникающих при контакте рабочего органа виброочистителя и конвейерной ленты, она может воспринять не менее чем 2•10⁷ взаимодействий, что значительно (более чем в 10 раз) превышает количество циклов движения ленты за весь период ее эксплуатации (2-5 лет). Таким образом, в качестве критерия качества виброочистки конвейерных лент целесообразно использовать приведенные затраты, связанные с налипанием горной массы и очисткой ленты. У цій статті представлено результати досліджень впливу на оцінку ефективності процесу віброочищення конвеєрної стрічки двох критеріїв (функцій цілі): терміну служби стрічки; витрат, пов'язаних з налипанням гірської маси і очищенням стрічки (капітальних і експлуатаційних, в тому числі на очистку підконвейєрного простору і енерговитрати). В результаті встановлено, що для фактичного діапазону контактних зусиль, які виникають при контакті робочого органу віброочісника і конвеєрної стрічки, вона може сприйняти не менше ніж 2 • 10⁷ взаємодій, що значно (більш ніж в 10 разів) перевищує кількість циклів руху стрічки за весь період її експлуатації (2-5 років). Таким чином, в якості критерію якості віброочищення конвеєрних стрічок доцільно використовувати наведені витрати, пов'язані з налипанням гірської маси і очищенням стрічки. This article presents results of studies of how two criteria (goal functions): service life of the belt and expenditures associated with adhering of the rock mass and cleaning of the belt (capital and operational expenditures including cost of cleaning the sub-conveyor space and energy costs) – impact on evaluation of efficiency of process of the conveyor belt vibratory cleaning. As a result, it was found that for the actual range of contact forces arising from the contact between vibrator and conveyor belt, the belt can stand not less than 2 • 10⁷ interactions, which is significantly (more than 10 times) greater than the number of cycles of the belt moving during the whole period of its operation (2-5 years). Therefore, it is expedient to use expenditures associated with adhering of the rock mass and cleaning of the belt as a criterion of quality of conveyor belt vibratory cleaning.