Упрощенный способ предрасчета погрешности положения удаленного пункта полигонометрического хода ломаной формы - Назаренко, В.А.; Пиньковская, Т.В.; Пономаренко, Д.В. (Геотехнічна механіка, 2017)
В связи со значительным увеличением длины подземных опорных сетей актуальным является повышение точности положения удаленных пунктов. Установлено, что основными параметрами полигонометрического хода ломаной формы, определяющими величину погрешности положения его конечной точки от погрешностей угловых измерений являются: длина хода, длина его замыкающей и количество сторон хода. На основании анализа различных схем разомкнутых полигонометрических ходов, имеющих ломаную форму, получена упрощенная зависимость погрешности положения конечного пункта от длины хода, длины замыкающей и количества сторон. Полученная в результате исследований формула для упрощенного расчета позволяет определить погрешность положения конечной точки с точностью ±20%. Применение установленной зависимости упрощает маркшейдерские расчеты при отсутствии необходимой геометрической информации о положении пунктов проектируемых полигонометрических ходов. У зв'язку зі значним збільшенням довжини підземних опорних мереж актуальним є підвищення точності положення віддалених пунктів. Встановлено, що основними параметрами полігонометричного ходу ламаної форми, які визначають величину похибки положення його кінцевої точки від похибок кутових вимірювань є: довжина ходу, довжина лінії, що його замикає, і кількість сторін ходу. На підставі аналізу різних схем розімкнутих полігонометричних ходів, що мають ламану форму, отримана спрощена залежність похибки положення кінцевого пункту від довжини ходу, довжини лінії, що замикає хід, і кількості сторін. Отримана в результаті досліджень формула для спрощеного розрахунку дозволяє визначити похибку положення кінцевої точки з точністю ± 20 %. Застосування встановленої залежності спрощує маркшейдерські розрахунки за відсутності необхідної геометричної інформації про становище пунктів проектованих полігонометричних ходів. In connection with a significant increase in the length of underground support networks, it is urgent to improve accuracy of the remote point location. It is established that main parameters of broken polygon traverse, which determine magnitude of error for the location of its end point from the errors of the angular measurements, are: length of the traverse, length of its closing side and total number of sides of the traverses. Based on the analysis of various schemes of open polygon traverses of broken form, a simplified dependence between error of the final point location and traverse length, length of closing side and total number of sides was determined. As a result of the research, formula was obtained for the simplified calculation, which makes it possible to determine location of the final point with error accuracy of ± 20%. Application of this formula simplifies surveying calculations in the absence of necessary geometric information concerning location of the points of the projected polygon traverse.