Охолодження теплозахисного костюму рятувальника за допомогою пінного пристрою - Костенко, Т.В. (Геотехнічна механіка, 2017)
В статті запропоновано конструкцію пінного пристрою, що призначений для охолодження поверхні теплозахисного костюму рятувальників оперативно-рятувальної служби та гірничорятувальників під час ліквідації пожеж в умовах інтенсивної дії теплового випромінювання. Використання пінного охолоджуючого пристрою теплозахисного костюму забезпечує збереження цілісності зовнішнього шару теплозахисного костюма рятувальника при тривалій дії високих температур, наявності іскор, головешок, бризок палаючого рідкого пального, з одночасним забезпеченням у підкостюмному просторі комфортних умов роботи рятувальника. В статье предложена конструкция пенного устройства, предназначенного для охлаждения поверхности теплозащитного костюма пожарных и горноспасателей для применения при ликвидации пожаров в условиях интенсивного теплового излучения. Использование пенного охлаждающего устройства теплозащитного костюма обеспечивает сохранение целостности внешнего слоя теплозащитного костюма спасателя при длительном воздействии высоких температур, наличии искр, головешек, брызг горящего жидкого топлива с одновременным обеспечением в подкостюмном пространстве комфортных условий работы спасателя. In the article, the author proposes design of foam device assigned for cooling surface of the heat-protective suit for firefighters and mine rescuers during fire extinguishing in conditions of intense heat radiation. Using of foam cooling device in the heat-protective suit ensures integrity of the outer layer of the rescuer’s suit at long-term exposure to high temperatures, presence of sparks, glazes, splashes of burning liquid fuel and, at the same time, provides for rescuers comfortable working conditions under the suit.