Екологічна класифікація якості атмосферного повітря за комплексними індексами його забруднення - Колесник, В.Є.; Павличенко, А.В.; Калініна, К.Р. (Геотехнічна механіка, 2017)
Виконано аналіз критеріїв оцінювання рівнів забруднення атмосферного повітря. Встановлено їх недостатність для обґрунтування необхідної ефективності засобів мінімізації викидів, оскільки немає однозначної диференціації рівнів комплексних індексів забруднення атмосфери. Запропоновано нормований індекс забруднення атмосфери, який покладено в основу класифікації якості атмосферного повітря. Обґрунтовано залежність допустимої ефективності технічного способу локалізації викидів від фактичної якості атмосферного повітря, визначеної за нормованим індексом у вигляді лінійного рівняння. Выполнен анализ критериев оценки уровней загрязнения атмосферного воздуха. Установлено их недостаточность для обоснования необходимой эффективности средств минимизации выбросов, поскольку нет однозначного дифференциации уровней комплексных индексов загрязнения атмосферы. Предложено нормированный индекс загрязнения атмосферы, который положен в основу классификации качества атмосферного воздуха. Обоснованно зависимость допустимой эффективности технического способа локализации выбросов от фактического качества атмосферного воздуха, определенной по нормированным индексам в виде линейного уравнения. Criteria for estimating rates of atmospheric air pollution were analyzed, and it is concluded that their effectiveness is not enough for minimizing emissions, because no clear differentiation of complex indices for air pollution is available. A standardized index of atmospheric pollution is proposed as a basis for classification of air quality. Dependence is established between permissible technical efficiency of technical equipment for capturing emissions and air quality, which is determined by normalized index in the form of linear equation.