Леся Українка і Т. Шевченко: колізії сприйняття - Скупейко, Л. (Слово і Час, 2016)
Постать Т. Шевченка Леся Українка сприймала крізь призму історичної ретроспективи та новітніх завдань, що постали перед українською літературою кінця ХІХ – поч. ХХ ст. Авторка розглядала його як “народного поета” й романтика і скептично ставилася до поверхового тлумачення та необдуманого культивування його творчості. Lesya Ukrayinka perceived Shevchenko’s personality in the light of historical retrospection and new challenges facing the Ukrainian literature of the late 19th – early 20th centuries. The writer considered him as a ‘people's poet’ and romanticist and showed a skeptical attitude towards superficial interpretation and thoughtless cultivation of his work. Фигуру Т. Шевченко Леся Украинка воспринимала сквозь призму исторической ретроспективы и новейших задач, стоящих перед украинской литературой конца XIX – нач. ХХ вв. Писательница рассматривала его как “народного поэта” и романтика и скептически относилась к поверхностному толкованию и необдуманному культивированию его творчества.