Таємниця чину, або Дещо про героїзм Івана Гонти - Іванишин, П. (Слово і Час, 2016)
У статті в герменевтичному та компаративному планах розглянуто чин Гонти в поемі
Т. Шевченка “Гайдамаки”. Указано, що поет в образі Гонти моделює український героїчний ідеал
національного провідника. Для контексту залучаються образи античних героїв – Горацій, Брут,
Валерій, Манлій. The essay considers Honta’s actions as they are presented in Shevchenko's poem “Haydamaky”. The
author of the essay uses comparative and hermeneutic approach. It is stated that Shevchenko exploits
character of Honta for modeling Ukrainian heroic ideal of a national leader. The images of ancient
heroes, such as Horace, Brutus, Valerius, Manlius, have been involved in the essay for making context. В статье в герменевтическом и компаративном планах
рассматривается деяние Гонты в поэме Т. Шевченко “Гайдамаки”.
Указывается, что поэт в образе Гонты моделирует украинский
героический идеал национального лидера. Для контекста привлекаются
образы античных героев – Гораций, Брут, Валерий, Манлий.