Математична модель кручення лінійної ділянки трубчастого конвеєра - Кірія, Р.В.; Ларіонов, Г.І.; Ларіонов, М.Г. (Геотехнічна механіка, 2018)
Розробка математичної моделі напружено-деформованого стану стрічки трубчастих конвеєрів (ТК( при несиметричному розподілі вантажу по поперечному перерізу стрічки для вивчення умов втрати стійкості стану та впливу на неї конструктивних параметрів є актуальною науковою задачею. Основна ідея отримання математичної моделі напружено-деформованого стану полягає у використанні особливостей навантаження пружної оболонки з метою спрощення вихідної системи рівнянь, отримання розв’язку та дослідження і обґрунтування параметрів ТК з врахуванням фізико-механічних властивостей стрічки, що забезпечують стійкість поперечного перерізу стрічки за її рухом по роликоопорам. Для вирішення цієї задачі визначено крутні моменти та величину крутки стрічки ТК кругової форми поперечного перерізу за несиметричного розташування вантажу по перерізу та досліджено їх вплив на величину моменту та кута закручування. Для визначення крутних моментів та величини крутки стрічки ТК кругової форми поперечного перерізу за несиметричного розташування вантажу по її перерізу розглянуто пружну циліндричну оболонку, отриману згортанням конвеєрної стрічки до отримання кругової замкнутої форми поперечного перерізу. Разработка математической модели напряженно-деформированного состояния ленты трубчатых конвейеров (ТК) при несимметричном распределении груза по поперечному сечению ленты для изучения условий потери устойчивости состояния и влияния на нее конструктивных параметров является актуальной научной задачей. Основная идея получения математической модели напряженно-деформированного состояния заключается в использовании особенностей нагрузки упругой оболочки с целью упрощения исходной системы уравнений, получения решения и исследования и обоснования параметров ТК с учетом физико-механических свойств ленты, обеспечивающих устойчивость поперечного сечения ленты при ее движении по роликоопорам. Для решения этой задачи определены крутящие моменты и величина крутки ленты ТК круговой формы поперечного сечения при несимметричном расположении груза по сечению и исследовано их влияние на величину момента и угла закручивания. Для определения крутящих моментов и величины крутки ленты ТК круговой формы поперечного сечения при несимметричном расположении груза по ее сечению рассмотрена упругая цилиндрическая оболочка, полученная свертыванием конвейерной ленты до получения круговой замкнутой формы поперечного сечения. Creation of mathematical model of the stress-strain state of the tubular conveyors (TC) belt in case of unsymmetrically distributed load in the crosswise direction continues to be a pressing scientific challenge. The basic idea for creating a mathematical model of the stress-strain state is ground on usage of specifics of elastic casing loading for simplifying initial system of equations and obtaining their solutions and for studying and justifying parameters for the TC with taking into account physical and mechanical properties of the belt, which ensure stability of the belt cross-sectional form while it moves on the idlers. In order to solve this problem, twisting moments and twist rates were determined for the TC belt with circular cross section in case of unsymmetrically distributed load in the crosswise direction, as well as their impact on the value of twisting moment and angle of the twist was studied. In order to determine twisting moments and twist rates for the TC belt with circular cross section in case of unsymmetrically distributed load in the crosswise direction, an elastic cylindrical casin.