Розвиток методології визначення границь кар'єрів - Блізнюков, В.Г.; Луценко, С.О.; Баранов, І.В. (Геотехнічна механіка, 2018)
При визначенні границь кар'єрів граничний коефіцієнт розкриву розраховується за техніко-економічними показниками, які досягнуті на момент проектування і його величина є постійною. Аналіз роботи гірничозбагачувальних комбінатів показав, що їх економічні показники й коефіцієнти розкриву згодом змінюються. Метою роботи є вдосконалення методів визначення границь кар'єрів, на основі порівняння мінливих у часі показників режиму гірничих робіт кар'єру, що проектується й діючих (базових) кар'єрів. При определении границ карьеров граничный коэффициент вскрыши рассчитывается по технико-экономическим показателям, которые достигнуты на момент проектирования и его величина является постоянной. Анализ работы горно-обогатительных комбинатов показал, что их экономические показатели и коэффициенты вскрыши со временем изменяются. Целью работы является усовершенствование методов определения границ карьеров, на основе сравнения изменяющихся во времени показателей режимов горных работ проектируемого карьера и действующих (базовых) карьеров. When determining open pit boundaries, limiting opencast ratio is calculated basing on technical and economic indexes on the date of the pit design, and its value is constant. Analysis of operation of mining and processing plants showed that their economic indexes and opencast ratios change in time. Objective of the work was to improve methods for determining open pit boundaries by comparing time-dependent parameters of modes of mining operations in the active (base) open pits and open pits under the designing.