Методика визначення закритої пористості в уламкових зернах порід - Антіпович, Я.В. (Геотехнічна механіка, 2018)
В статті наведено результати дослідження закритої пористості в уламкових зернах газоносних пісковиків Донбасу. Зернову закриту пористість створюють різні типи газових включень в уламкових зернах порід. Вони представлені у вигляді ізольованих включень або у вигляді смужок Бьома, подальша трансформація яких утворює так званну «губчасту» структуру . Мета даної роботи полягала у розробці методики визначення об`єму газових включень в уламкових зернах порід за допомогою оптичного мікроскопу. В статье приведены результаты исследования закрытой пористости в обломочных зернах газоносных песчаников Донбасса. Зерновую закрытую пористость создают различные типы газовых включений в обломочных зернах пород. Они представлены изолированными включениями или в виде полосок Бема, последующая трансформация которых создает так называемую «губчатую» структуру. Цель данной работы заключается в разработке методики определения объема газовых включений в обломочных зернах пород с помощью оптического микроскопа. Results of the study of closed porosity in clastic grains of gas-bearing sandstones of the Donbass are presented. Grain closed porosity is created by various types of gas inclusions in clastic grains of rocks. They are mainly represented by isolated inclusions or in the form of Bohm strips, the subsequent transformation of which creates a socalled "spongy" structure. The purpose of this work was to develop a method for determining volume of gas inclusions in clastic grains of rocks by using an optical microscope.