Методи та засоби локалізації осередків самозаймання породних відвалів - Чоботько, І.І.; Тинина, С.В. (Геотехнічна механіка, 2018)
У статті наведено хімічні формули взаємодії гідроксиду кальцію з розчиненими у воді вуглекислим газом, вільною вугільною кислотою з гідрокарбонатом кальцію й магнію та при надлишку вапна, методи та засоби боротьби з загорянням осередків породних відвалів за допомогою гідроксиду кальцію. Представлені у статті результати свідчать про оптимальний вибір методів для запобігання самозаймання породних відвалів з використанням гідроксиду кальцію, який має універсальні можливості нейтралізовувати самозаймання породи за допомогою ендогенного впливу на міжфракційний простір з поглинанням теплової енергії, що забезпечує безпеку експлуатації відвалів. Визначено оптимальне пропорційне співвідношення вапнякової суспензії та гашеного вапна, змішаного з дрібним піском та його вплив на хімічні процеси нейтралізації та осадження окислів заліза, що забезпечує поглинання виділень газів зі сполук піриту та сіркового ангідриту, що містяться у породних відвалах. В статье приведены химические формулы взаимодействия гидроксида кальция с растворенными в воде углекислым газом, свободной угольной кислотой с гидрокарбонатом кальция и магния и при избытке извести, методы и средства борьбы с возгоранием ячеек породных отвалов с помощью гидроксида кальция. Представленные в статье результаты свидетельствуют об оптимальном выборе методов для предотвращения самовозгорания породных отвалов с использованием гидроксида кальция, который обладает универсальными возможностями нейтрализовать самовозгорания породы с помощью эндогенного воздействия на межфракционный пространство с поглощением тепловой энергии, обеспечивает безопасность эксплуатации отвалов. Определены оптимальное пропорциональное соотношение известняковой суспензии и гашеной извести, смешанного с мелким песком и его влияние на химические процессы нейтрализации и осаждения окислов железа, обеспечивает поглощение выделений газов из соединений пирита и серного ангидрита, содержащиеся в породных отвалах. The chemical formulas for the interaction of calcium hydroxide with carbon dioxide dissolved in water, free carbonic acid with calcium and magnesium bicarbonate and excess of lime are given in the article, as well as methods and means for combating burning cells of waste heaps with the help of calcium hydroxide. The results presented in the article show the optimal choice of methods for preventing spontaneous combustion of waste heaps using calcium hydroxide, which has universal possibilities to neutralize rock spontaneous combustion by means of endogenous influence on the interfacial space with the absorption of thermal energy, which ensures the safety of the operation of dumps. Optimal proportional ratio of the limestone suspension and crushed lime mixed with fine sand and its influence on chemical processes of neutralization and deposition of iron oxides is determined, thereby ensuring absorption of gas emissions from the compounds of pyrite and sulfur anhydride contained in the waste heaps.